Tarım alanlarında kamulaştırma ve kamulaştırmasız el atma davalarında bilirkişilik
Being expert at the nationalization suits and the suits about seizing without nationalizating at agriculturel fields
  1. Tez No: 167653
  2. Yazar: BAKİ OĞUZ MÜLAYİM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CENNET OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nationalize, The Suits about Seizing without Nationalizating, Expertise, Agricultural Engineer, Agricultural Fiels, Suit
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TARIM ALANINDA KAMULAŞTIRMA VE KAMULAŞTIRMASIZ EL ATMA DAVALARINDA BİLİRKİŞİLİK Baki Oğuz MÜLAYİM Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Cennet OĞUZ Konya, 2005 Jüri; Prof. Dr. Cennet OĞUZ Yrd. Doç. Dr. Recep AKÇAN Yrd. Doç. Dr. Yusuf ÇELİK Türkiye'de 05.05.2001 tarihine kadar 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu uygulanmıştır. Bu tarihte 4650 sayılı Kamulaştırma Kanununda değişiklik yapılmasına dair Kanun yürürlüğe girmiştir. Bu düzenleme ile önceki kanundan kaynaklanan sorunların önlenmesi amaçlanmıştır. Bu kanun ile ödeneği olmadan kamulaştırma yapılmaması öngörülmektedir. Aynı şekilde bedel artırım davaları ortadan kaldırılmıştır. Kamulaştırma işlemlerinin daha hızlı bir şekilde yapılması düzenlenmektedir. Kamulaştırma nedeniyle oluşan sorunlar büyük ölçüde ortadan kaldırılmıştır.11 Kamulaştırmağız el atma genel hükümlere tabi bir davadır. Kamulaştırmasız el atma davalarında, sözkonusu yerin bedeli ve tescil işlemi istenebilmektedir. Malik meni müdahale ve ecri misil talebinde de bulunabilir. Kamulaştırmasız el atma davalarında, kamulaştırma davalarındaki değer biçmeye ilişkin hükümler uygulanmaktadır. Bu davalarda bilirkişilik görevim, arazi niteliğinde olan yerlerde ziraat mühendisleri yapmaktadır. Bu nedenle ziraat mühendislerinin verecekleri raporlar oldukça önemlidir. Bilirkişi olarak ziraat mühendislerinin verecekleri raporlar, kamulaştırma bedelini belirlemektedir. Anahtar Kelimeler : Kamulaştırma, Kamulaştırmasız El Atma, Bilirkişilik, Ziraat Mühendisi, Arazi, Dava.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Master Thesis Being Expert at The Nationalization Suits and The Suits about Seizing without Nationalizating at Agrieulturel Fields Baki Oğuz MÜLAYİM Selçuk University Gradute School of Natural And Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor : Prof. Dr. Cennet OGUZ Konya, 2005 Jury; Prof. Dr. Cennet OGUZ Assist. Prof. Dr. Recep AKCAN Assist. Prof. Dr. Yusuf ÇELİK In Turkey, 2942 numbered Nationalization Law was applied to 05.05.2001. On this date 4650 numbered The Law that changed the Nationalization Law became valid. The aim was to solve the problems that were arosed from the old law. It is anticipated not to nationalize without appropriation by this law. In the same way the suits to increase the values were lifted. The nationalize process is arranged to put in a speedy way. The problems arosed from the nationalizing are removed in a great deal.IV The Suits about Seizing without Nationalizating is connected to general rules. The value of the land and the registration can be requested by this suit. The owner can demand to stop the interference and also the rent. The rules about the evaluating in the Nationalization Suits at are applied in the suits about Seizing without Nationalizating, In these suits, agricultural engineers are doing the mission of being expert at agriculturel fields. So that reports made by the agicultural engineers are very important. The nationalizing value is determined by the reports those were made by agriculturel engineers as being expert.