Kaliks[4]arenin mono ve diamit türevlerinin sentezi ve dikromat ekstraksiyonu kullanılması
The synthesis of calix[4]aren mono and diamide derivatives and using in dichromate extraction
- Tez No: 167654
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ABDULKADİR SIRIT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaliks[4]aren, Dikromat anyonu, Çözücü ekstraksiyonu, Proton değiş-tokuşu, Calix[4]arene, Dichromate anions, Solvent extraction, Proton Switchable u
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KALİKS[4]ARENİN MONO VE DİAMİT TÜREVLERİNİN SENTEZİ VE DİKROMAT EKSTRAKSİYONU KULLANILMASI Selahattin BOZKURT Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Anabilim Dalı (Kimya Öğretmenliği Programı)-2005 Danışman : Doç. Dr. Abdulkadir SIRIT Jüri : Prof. Dr. Mehmet SEZGİN Prof. Dr. Mustafa YILMAZ Doç. Dr. Abdulkadir SIRIT Kaliks[4]aren'in altı yeni amit türevi 25,27-dietoksikarbonilmetoksi-26,28- dihidroksikaliks[4]arene 3 'den ve p-tert-bütilkaliks[4]aren'in beş yeni amit türevi ve 5,11,1 7,23-tetra-fcrr-bütil-25,27-dietoksikarbonilmetoksi-26,28- dihidroksikaliks[4]arene 4' den çeşitli primer aminler kullanılarak sentezlendi. Reaksiyonlar İTK ile izlendi ve elde edilen ürünler, kolon ve flash kromatografı teknikleriyle saflaştırıldı. Sentezlenen bileşiklerin yapıları İR ve 'H NMR spektometreleriyle aydınlatıldı. ]H NMR spektrumu sentezlenen bileşiklerin koni konformasyonunda olduğunu gösterdi. Bu bileşiklerin Ct20j2'/ HCr207" anyonlarıyla kompleksleşme özellikleri çalışıldı. Reseptör 13 ve 15'in diğer bileşikler 5, 6, 7, 8, 9, 10,11, 12 ve 14'ten daha iyi ekstraktant olduğu gözlendi. 13 ve 15 bileşiklerinin protonlanmış alkil amonyum şekli, HCr2O7-/Cr2O72- anyonlarının sulu fazdan diklormetan fazına transferinde etkilidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis THE SYNTHESIS OF CALIX[4]AREN MONO AND DIAMIDE DERIVATIVES AND USING IN DICHROMATE EXTRACTION Selahattin BOZKURT Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Education, 2005 Supervisor :Doç. Dr. Abdulkadir SIRIT Jury : Prof. Dr. Mehmet SEZGİN Prof. Dr. Mustafa YILMAZ Doç. Dr. Abdulkadir SIRIT The synthesis of six amide derivatives of the calix[4]arenes from the reaction of 25,27-diethoxycarbonylmethoxy-26,28-dihydroxycalix[4]arene 3 and the synthesis of five amide derivatives of the p-tert-butylcalix[4]arenes from the reaction of 5,11,1 7,23-tetra-tert-butyl-25,27-diethoxycarbonylmethoxy-26,28- dihydroxycalix[4]arene 4 with various primary amines were reported. The reactions were monitored by TLC and pure compounds were obtained after crystallysation, flash chromatography or both. The structures of synthesized compounds were identified by IR and ]H NMR. The *H NMR data showed that the synthesized compounds exist in cone conformation. The complexing properties of these compounds toward C^O?2“/ HC^O?”anions are also studied. It has been observed that receptor 13 and 15 are better extractant than the compounds 5, 6, 7, 8, 9, 10,11, 12 and 14. The protonated alkyl ammonium form of 13 and 15 is an effective for transferring the HC^OyVC^O?2" anions from an aqueous into a dichloromethane layer.