Aktifleştirilmiş kırmızı çamurla sudan fosfat giderimi
Removal of phosphate from the water by activated red mut
- Tez No: 154046
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞÜKRÜ DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fosfat, ötrofikasyon, adsorpsiyon, ortofosfat, kırmızı çamur, polielektrolit, Phosphate, eutrophication, adsorption, orthophosphate, red mud, polyelectrolyte. u
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tez AKTİFLEŞTİRİLMİŞ KIRMIZI ÇAMURLA SUDAN FOSFATGİDERİMİ Mehmet BAŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Şükrü DURSUN 2004, 49 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Kemal GÜR Doç. Dr. Ali BERKTAY Yrd. Doç. Dr. Şükrü DURSUN Fosfor organizmaların büyümesi ve gelişmesi için gerekli temel elementlerden birisidir. Ancak bu özellik birçok su havzasında biyolojik üretkenliği artırarak ötrofikasyona sebep olmaktadır. Atıksu arıtma tesislerinde uygulanan klasik arıtım yöntemleri fosfat giderilmesinde yeterli olmamaktadır. Bu yüzden kimyasal fosfor giderim yöntemleri geliştirilmiştir. Bu çalışmada, atıksudan fosfat giderimi için adsorpsiyon yöntemi kullamlmıştır. Adsorban olarak alüminyum tesislerinden atık olarak çıkan kırmızı çamur aktive edilerek Jar-Testinde kullanılmıştır. Adsorban maddenin farklı ortamlarda aktive edilmesi ile elde edilen madde faklı dozlarda ve pH'larda kullanılmışür. Böylece, kırmızı çamurun fosfat giderilmesindeki verimliliği araştırılmıştır. Deneylerde Selçuk Üniversitesi içme suyu, fosfat ilave edilerek kullanılmıştır. Uygun kırmızı çamur dozu ile uygun pH bulunarak %61 oranında fosfat giderim verimi elde edilmiştir. Uygun pH ve kırmızı çamur bulunan ortama anyonik polielektrolit ilavesiyle %85 oranında fosfat giderim verimi elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTACT M.S. Thesis REMOVAL OF PHOSPHATE FROM THE WATER BY ACTIVATED RED MUD Mehmet BAŞ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Şükrü DURSUN 2004, 49 Pages Jury: Prof. Dr. Kemal GÜR Assoc. Prof. Dr. Ali BERKTAY Assist. Prof. Dr. Şükrü DURSUN Phosphorus is one of the main elements for living and developing of organisms. But this property increases the biological productiveness in the water basin and causes eutrophication. Classical wastewater treatment processes are not effective enough in removal of the phosphate. For this reason, chemical phosphate removal systems are developed. In this study, adsorption method was used to remove the phosphate from the wastewater. Red-mud waste of the aluminium factories was used as the adsorbent after activation in the Jar-Test apparatus. The substance, produced by activating adsorbent, was used in different doses and at the different pH values. So, productivity of the red-mud in removal of the phosphate was investigated. In the experiments, the drinking water of Selçuk University was used by adding phosphate. About 61% phosphate removal productivity was obtained by the suitable red mud- dose and pH. Removal productivity of phosphate was about 85% by adding anionic polyelectrolyte in the situation of suitable dose of red-mud and pH value.