Konya ili çevre yollarında yetişen bazı doğal bitkilerde ağır metal birikiminin araştırılması
The investigation of heavy metals accumulation on some nature plants in Konya highways
  1. Tez No: 167668
  2. Yazar: AHMET SAİD KURCA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAD AYDIN ŞANDA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır metal, bitki, birikim, toksisite, çevre yollan, Konya, Türkiye iv, Heavy metal, plant, accumulation, toxicity, highways, Konya, Turkey vi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA İLİ ÇEVRE YOLLARINDA YETİŞEN BAZI DOĞAL BİTKİLERDE AĞIR METAL BİRİKİMİNİN ARAŞTIRILMASI Ahmet Said KURCA Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Murad Aydın ŞANDA 2005, 94 Sayfa Jüri : Prof. Dr. Mustafa KÜÇÜKÖDÜK Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Yrd. Doç. Dr. Murad Aydın ŞANDA Konya çevre yollarında doğal olarak yetişen ve halk tarafından besin olarak tüketilen Cichorium inthybus (C.i), Lactuca serriola (L.s), Chondrilla juncea var. acantholepis (C.j), Scorzonera cana var. jacquiniana (S.c) bitkilerinin yenen kısımlarındaki ve yetiştikleri topraklardaki ağır metal (Pb, Cd, Ni, Cu, Mn, Al, Cr, Zn, As, Se) içerikleri ICP- AES cihazında belirlendi. Bitkilerdeki en yüksek Pb (1.96 mg/kg), Cd (0.11 mg/kg), Ni (7.39 mg/kg), Cu (17.36 mg/kg), Mn (392.84 mg/kg), Al (861.37 mg/kg), Zn (108.93 mg/kg) ve Se (1.75 mg/kg) konsantrasyonları Chondrilla juncea var. acantholepis bitkisinde; en yüksek Cr (13.86 mg/kg) ve As (13.76 mg/kg) konsantrasyonları Cichorium inhtybus bitkisinde belirlenmiştir. Bitkilerin topraklarındaki en yüksek Pb (2258.46 mg/kg) konsantrasyonu Chondrilla juncea var. acantholepis toprağında, en yüksek Cd (1.21 mg/kg), Cu (553.82 mg/kg) Mn (1701.03 mg/kg), Cr (4.75 mg/kg) ve Zn (2181.3 mg/kg) 111konsantrasyonları Cichoriıım inhtybııs toprağında, en yüksek Ni (213.85 mg/kg), Al (11.8 mg/kg), As (17.76 mg/kg) ve Se (5.39 mg/kg) konsantrasyonları Lactııca serriola toprağında belirlenmiştir. Ağır metallerin bitkilerden yıkama ile uzaklaştırılma oranları; Pb için L.s (%50) > S.c (%49) > C.j (%45) > C.i (%39), Cd için C.i ve S.c (%100) > L.s (%89) > C.j (%70), Ni için L.s (%75) > S.c (%74) > C.i (%73) > C.j (%67), Cu için C.j (%35) > C.i (%24) > I.j (%23) > S.c (%15), Mn için C./ (%35) > S.c (%31) > L.s (%25) > Q' (%22), Al için C/ (%73) > C.i (%69) > £c (%59) > £.j (%47), Cr için S.c (%84) > Z.s (%72) > C.j (%59) > C./ (%56), Zn için S.c (%31) > L.s (%26) > C.y (%24) > C.i (%17), As için C.j ve S.c (%100) > L.s (%95) > C./ (%86), Se için C.i ve S.c (%100) > 1.5 (%93) > C.y (%80) şeklindedir. Bu bitkilerden ortalama günlük tüketimle alınan ağır metal miktarları WHO standartları ile karşılaştırıldı. Alınan miktarların tolere edilebilir alımlara katkıları As'in % 99, Mn'ın % 72, Cr'un % 50, Al'un % 13, Ni'in % 11, Pb'un % 8.4, Se'un % 4, Cd ve Zn'nun % 1.6 ve Cu'ın % 0.5'tir. Yıkanmış ve yıkanmamış bitkilerden vücuda alman As, Cr ve Mn miktarları ile yıkanmamış bitkilerden alınan Pb, Ni, Al ve Se miktarları metal toksisitesi açısından riskli; yıkanmış ve yıkanmamış örneklerdan alman Cd, Cu, ve Zn miktarları ise metal toksisitesi açısından risksiz bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE INVESTIGATION OF HEAVY METALS ACCUMULATION ON SOME NATURE PLANTS IN KONYA HIGHWAYS Ahmet Said KURCA Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor : Assist. Prof. Dr. Murad Aydın ŞANDA 2005, 94 Page Jury : Prof. Dr. Mustafa KÜÇÜKÖDÜK Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Assist. Prof. Dr. Murad Aydın ŞANDA The heavy metals (Pb, Cd, Ni, Cu, Mn, Al, Cr, Zn, As and Se) contents on edible parts of some wild - grown plants (Cichorium inthybus, Lactuca serriola, Chondrilla juncea var. acantholepis and Scorzonera cana var. jacquiniana) and its soils were determined in Konya province highways by ICP-AES. Maximum Pb (1.96 mg/kg), Cd (0.11 mg/kg), Ni (7.39 mg/kg), Cu (17.36 mg/kg), Mn (392.84 mg/kg), Al (861.37 mg/kg), Zn (108.93 mg/kg), and Se (1.75 mg/kg) contents were determined in Chondrilla juncea var. acantholepis, maximum Cr (13.86 mg/kg) and As (13.76 mg/kg) contents were determined in Cichorium inthybus.Maximum Pb (2258.46 mg/kg) content at the soils of plants was determined in the soil of Chondrilla juncea var. acantholepis. Maximum Cd (1.21 mg/kg), Cu (553.82 mg/kg), Mn (1701.03 mg/kg), Cr (4.75 mg/kg) and Zn (2181.3 mg/kg) contents in the soils of plants were detected in the soil of Cichorium inthybits and maximum Ni (213.85 mg/kg), Al (11.8 mg/kg), As (17.76 mg/kg) and Se (5.39 mg/kg) contents were detected in the soil of Lactuca serriola. Mean percentage of heavy metals remowed from edible part of plants by the washing procedure are follow; L.s (%50) > S.c (%49) > C.j (%45) > C.i (%39) for Pb, C.i and S.c (%100) > L.s (%89) > C.j (%70) for Cd, L.s (%75) > S.c {Vol A) > C.i (%73) > C.j (%67) for Ni, C.j (%35) > C.i (%24) > L.s (%23) > S.c (%15) for Cu, C.i (%35) > S.c (%3 1) > L.s (%25) > C.j (%22) for Mn, C.j (%73) > C.i (%69) > S.c (%59) > L.s (%47) for Al, S.c (%84) > 1.5 (%72) > C.j (%59) > C.z (%56) for Cr, S.c (%31) > L.s (%26) > C/ (%24) > C.i (%17) for Zn, C/ ve S.c (%100) > L.s (%95) > C./ (%86) for As, C.i ve S.c (%100) > Z.s (%93) > C.j (%80) for Se. The uptake of heavy metals from plants by people was compared with WHO standarts. The dietary intake of metals from these plants contribute As (99 %) > Mn (72 %) > Cr (50 %) > Al (13 %) > Ni (11 %) > Pb (8.4 %) > Se (4 %), Cd and Zn (1.6 %) > Cu (0.5 %) of the permissible international intake standarts. The average daily intake amounts of As, Cr and Mn from the washed - unwashed edible parts and of Pb, Ni, Al and Se from the unwashed edible part of plants are toxic; but the average daily intake amounts of Cd, Cu and Zn from the washed - unwashed edible parts of plants are not toxic for human health in WHO standarts.