Konya tren istasyonu ve yakın çevresinin gelişimi
Konya railway station and development of close environment
- Tez No: 167674
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET EMİN BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: İstasyon Binaları, Kentsel Gelişme, Konya İstasyonu, Alman Mimarisi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA TREN İSTASYONU VE YAKIN ÇEVRESİNİN GELİŞİMİ Hacı Abdullah ERDO?AN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Danışman : Yrd.Doç.Dr. Mehmet Emin BAŞAR 2005, 143 Sayfa Jüri : Yrd.Doç.Dr. Mehmet Emin BAŞAR Yrd.Doç.Dr. Bahtiyar ERO?LU Yrd.Doç.Dr. Osman Nuri DÜLGERLER Kentlerin gelişmesinde, kentsel mekanların ve mimari yapıların oluşmasında etkin rol oynayan bazı unsurlar vardır. Bu unsurların başında tarihi olaylar, önemli buluşlar, sosyal ve iktisadi gelişmeler yer almaktadır. Dünya tarihinde önemli bir gelişme olan demiryolları da bir çok etkiyi ve gelişmeyi de beraberinde getirmiştir. Dolayısıyla bu etki ve gelişmeler kentsel alanlara ve mimariye de yansımıştır. 19. yüzyılın başlarında bulunan ve daha sonraları hızlı bir gelişim ve ilerleme sürecine giren demiryolları sayesinde ülkelerarası iletişim ve ulaşım daha kolaylaşmış ve hız kazanmıştır. Demiryollarının yapımıyla beraber inşa edilen istasyon binalarıyla yeni mimari yapılar ve kentsel alanlar oluşmuştur. Günümüzde endüstri yapıları mimarlık tarihinin ve korumacılığın inceleme alanı içinde yer almaktadır. Daha önceleri mimari önemi ve kentsel kimlikleri, mimarlık söyleminin ve tartışmalarının dışında olan yapılar arasında yer alan demiryolu yapıları da artık ciddiye alman, strüktürler olma niteliğine kavuşmuşlardır. Demiryolu yapılan konusunda yapılan çalışmalarda bu eksende kendisine bir kimlik ve yer edinmiştir. 1 896 yılında Almanlar tarafından Bağdat demiryolu hattı üzerinde inşa edilen Konya istasyonu ve sınırları içerisinde kalan yapılarda bu bakımdan incelenmeye değer strüktüıierdir. Yapıldığı dönemin tarihsel sürecini dışa vuran bu binalar, inşa edilmelerinin ardından kentte meydana getirdikleri değişimle ve oluşturdukları yeni kentsel alanla bir dönemi simgelemektedirler. Emperyalist düşünceyle yapılmış olmalarının sonucu olarak, ortaya serdikleri mimari üslupları incelenmeye değerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS. Thesis KONYA RAILWAY STATION AND DEVELOPMENT OF CLOSE ENVIRONMENT Hacı Abdullah ERDO?AN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Architecture Supervisor : Assist.Prof.Dr. Mehmet Emin BAŞAR 2005, 143 Page Jury : Assist.Prof.Dr. Mehmet Emin BAŞAR Assist.Prof.Dr. Bahtiyar ERO?LU Assist.Prof.Dr. Osman Nuri DÜLGERLER There are some factors which have effective roles in the development of cities, in the formation of urban spaces and architectural buildings. The most ones' of them are historical events, important inventions, social and economic improvements. The railway system which was an important development in the world history has brought with itself various impacts and developments. Therefore, these impacts and developments have also reflected on urban spaces and architecture. Due to railways, which was invented at the beginning at 19 century and later developed quite fast within a short period, the international communication and transportation become much more easier and faster. By building railway stations built together with the constructional railways, now architectural works and urban spaces has been formed. Today the industrial buildings are considered in the investigation area of architectural history and conservation. However although with their architectural importance and urban identity the buildings of railway station were previously left out of the architectural expression and discussions, recently they too gained the quality of being the structures, which are taken into consideration seriously. The studies carried out on the subject of railway buildings have also found on identity and got place in this context. Therefore the building of railway station of Konya, which was built on the railway line of Baghdad by Germans in 1896, and also the other buildings situated in its borders are the structures worthy to be examined. These buildings, which express the historical process of their construction period, have been symbolizing a certain period with the change which they have caused in the city of having been built with on imperialistic thought, their architectural manner expressing are worthy to be investigated. Keywords : Railway Architecture, Urban Development, Konya Railway Station, German Architecture.