Kayseri kenti açık ve yeşil alanlarının nitelik ve nicelik açısından irdelenmesi
Examining the quality and quantity of the open and green areas of Kayseri city
- Tez No: 167675
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERPİL ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Open and green spaces, Kayseri city, the adequacy of open and green spaces. u
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KAYSERİ KENTİ AÇIK ve YEŞİL ALANLARININ NİTELİK ve NİCELİK AÇISINDAN İRDELENMESİ Fatma ÜLGER Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Serpil ÖNDER 2005, 158 Sayfa Jüri: Yrd.Doç.Dr.Serpil ÖNDER Yrd.Doç.Dr.Çiğdem ÇİFTÇİ Yrd.Doç.Dr.Sertaç Güngör Yaşadığımız kent mekanı içerisinde insan yaşamı için büyük önemi olan açık ve yeşil alanların, kentlerin yoğunlaşması sonucu ortaya çıkan çarpık kentleşmeyle dengesi bozulmaktadır. Kentlerde nefes alma yerleri olarak tanımlanan açık ve yeşil alanlara gün geçtikçe ihtiyaç daha çok artmaktadır. Bu araştırma, Kayseri kent merkezindeki açık ve yeşil alanların bugünkü durumlarının belirlenmesi, bugün ve gelecek için yeterlilikleri tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma Kayseri Büyükşehir Belediyesi mücavir alan sınırlan içerisinde yürütülmüştür. Araştırmada açık ve yeşil alanların tanımı, işlevi, sınıflandırılması ve standartları hakkında bilgiler verilmiştir. Kayseri kent merkezinde açık ve yeşil alanların durumunu etkileyen doğal ve kültürel özellikler incelenmiştir. İki merkez ilçeden oluşan kentteki açık ve yeşil alanlar 1 1 grupta ele alınmıştır. Araştırma sonucunda açık ve yeşil alanların kent içinde homojen dağılmadığı, kişi başına düşen miktarın ve donatı elemanlarının yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Kentte açık ve yeşil alanlar bir sistem içinde planlanmalı, nicelik ve nitelik olarak yeterli hale getirilmesi için gerekli önlemler alınmalıdır. ANAHTAR KELİMELER: Açık ve yeşil alan, Kayseri kenti, açık ve yeşil alanların yeterliliği.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EXAMINING THE QUALITY AND QUANTITY OF THE OPEN AND GREEN AREAS OF KAYSERİ CITY Fatma Naciye ÜLGER Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Serpil ÖNDER 2005, 158 Pages Jury: Assist.Prof. Serpil Önder AssistProf. Çiğdem ÇİFTÇİ AssistProf. Sertaç Güngör As cities become more and more populated, the all too important balance of open and green spaces within the cityscape become degraded due to city urbanization gone askew. Each passing day, the need for open and green spaces within the city becomes more of a necessary to provide a fresh breath of air. This research has been carried out to determine the current situation of the open and green spaces within Kayseri city center and to determine their current and future adequacy. The study takes place within the Kayseri Metropolitan Municipality city area limits. The study provides information on the definition, function, classification and standards of open and green spaces. The natural and cultural characteristics which affect the open and green spaces within the Kayseri city limits have been inspected. The study focuses on the 11 groups of open and green spaces comprised within the two main counties of the city. The study shows that the open and green spaces are not distributed homogenously throughout the city and that the amount of open and green space per capita as well as equipment are inadequate. The open and green spaces within the city should be planned systematically and necessary precaution should be exercised for quantitative and qualitative adequacy.