Bozyazı (İçel) ve çevresinin florası
The flora of Bozyazı (İçel) and its environs
- Tez No: 167689
- Danışmanlar: PROF.DR. KUDDİSİ ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Biyoçeşitlilik, Turkey, Biodiversity
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BOZYAZI (İÇEL) VE ÇEVRESİNİN FLORASI ADİL TOPRAK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Kuddisi ERTUĞRUL 2005, V+69 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Mustafa KÜÇÜKÖDÜK Jüri: Doç. Dr. Hüseyin DURAL Bu araştırma 2002-2005 yıllan arasında İçel ili Bozyazı ilçesi ve çevresinin florasını tespit etmek üzere yapılmıştır. Araştırma alam İçel ili sınırları içerisinde olup Grid Sistemine göre C4 karesindedir. Araştırma bölgesinde 60 familya ve 196 cinse ait 302 takson tesbit edilmiştir. Bitkilerin fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı şöyledir: % 9.8'i Iran-Turan elementi, % 32.2'si Akdeniz Elementi, % 3.7'si Avrupa- Sibirya elementi, % 15.3'ü geniş yayılışlı, % 38'i ise floristik bölgesi bilinmeyen türlerdir. Alandaki toplam endemik takson sayısı 39 olup endemizm oram % 12.9 dur. Araştırma bölgesinde en çok taksona sahip olan familyalar şunlardır: Compositae (39) % 12.9, Leguminosae (38) % 12.6, Labiatae (24)% 7.9, Liliaceae (18) % 6.0, Boraginaceae (16) %5.3, Caryophyüaceae (16) % 5.3, Cruciferae (14) % 4.6, Scrophulariaceae (12) % 4.0, Rosaceae (9) % 3.0, Ranunculaceae (9) % 3.0. Araştırma bölgesinde en çok türe sahip olan cinslerin sıralanışı ise şöyledir; Trifolium (7) % 2.4, Medicago (5) % 1.7, Silene, (5) % 1.7 Dianthus (5) % 1.7, Hypericum (5) % 1.7, Veronica (5) % 1.7, Sideritis (5) % 1.7, Galium (5) % 1.7, Astragalus (4) % 1.4, Onosma (4) % 1.4 ve Centaurea (4) % 1.4.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE FLORA OF BOZYAZI (İÇEL) AND ITS ENVIRONS ADİL TOPRAK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Scientist Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Kuddisi ERTU?RUL 2005, V+69 Page Jury: Prof. Dr. Mustafa KÜÇÜKÖDÜK Jury: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin DURAL This research was carried out for determining of the flora of Bozyazi and its environment between 2002-2005. The study area is located in İçel province. According the Grid systems it falls within C4 square. Sixty families, 196 genera and 302 taxa were identified in study area. The phytogeographic elements are represented as follows: Irano-Turanian 9.8 %, Mediterranean 32.2 %, and Euro-Siberian 3.7 %, multi-regional. 15.3 %, and undetermined 38 %. The number of endemic taxa is 39 (12.9 %). The richest families in the field are as follow: Compositae (39) 12.9 %, Leguminosae (38) 12.6 %, Labiatae (24) 7.9 %, Liliaceae (18) 6.0 %, Boraginaceae (16) 5.3 %, Caryophyllaceae (16) 5.3 %, Cruciferae (14) 4.6 %, Scrophulariaceae (12) 4.0 %, Rosaceae (9) 3.0 %, Ranunculaceae (9) 3.0 %. The richest genera in the field are as follow: Trifolium (7) 2.4 %, Medicago (5) 1.7 %, Silene, (5) 1.7 % Dianthus (5) 1.7 %, Hypericum (5) 1.7 %, Veronica (5) 1.7 %, Sideritis (5) 1.7 %, Galium (5) 1.7 %, Astragalus (4) 1.4 %, Onosma (4) 1.4 % and Centaurea (4) 1.4 %.