Bölgesel kalkınmada kamu yatırımlarının yeri üzerine bir çalışma: Karabük Demir Çelik Fabrikası örneği
A study on the place of public investments on regional development: The case of Karabuk Iron and Steal Industry
- Tez No: 167692
- Danışmanlar: DR. HAMİ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Bölgesel Kalkınma, Kamu Yatırımları, Karabük Demir Çelik Fabrikası, KARDEMİR A.Ş. İİ, Development, Regional Development, Public Investment, Karabük Iron&Steal Indusrty, KARDEMR. IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BÖLGESEL KALKINMADA KAMU YATIRIMLARININ YERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA: KARABÜK DEMİR ÇELİK FABRİKASI ÖRNEĞİ Mehmet Akif SAĞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı Danışman: Dr. H. Hami YILDIRIM 2005, 80 sayfa Jüri: Prof. Dr. Saliha AYDEMİR Dr. H. Hami YILDIRIM Yrd. Doç. Dr. Çiğdem ÇİFTÇİ Ülkemizdeki sosyo-ekonomik dönüşüm sürecinin yansımaları birçok konuda kendini gösterdiği gibi 'kalkınma' anlayışı da bu süreç çerçevesinde şekillenmiştir. Geçmişte iktisadi büyüme ekseninde açıklanmaya çalışılan kavramın bugün merkezine insan yerleşmiş ve kalkınmanın gerçekleşebilmesinin, yetenekli ve bilgili insan sermayesine bağlı olduğu temel bakış açısı haline gelmiştir. Bu bağlamda bölgesel kalkınma sorunsalının özellikle 1970'li yıllardan bu yana yaşanan kültürel, politik, ekonomik faaliyetlerdeki köklü değişimlerle birlikte; mekânı ve zamanı algılayışımızdaki farklılaşmaya da bağlı olarak yeniden ele alınması bir zorunluluk olmuştur. Sermaye birikiminde daha esnek modellerin ortaya çıktığım açıklayan 'Post-fordizm', değişen iletişim ve ilişki ağlarının bir sonucu olan 'Küreselleşme', bilginin ön plana çıkmasıyla oluşan 'Bilgi Toplumu' gibi kavramlarla açılım sağlanmaya çalışılan bu farklılaşmalar, beraberinde 'devletin' bu dönüşüm içinde nasıl bir rolü olacağı tartışmasını getirmektedir. Eldeki tez ile söz konusu bu tartışmaya açılım sağlamaya çalışılmışta.Karabük Demir Çelik Fabrikası'nın çalışmaya analiz konusu edilirken tüm bu tartışmaları somuta taşıyacak iyi bir örnek olduğu öngörülmüştür. Yapılan alan çalışması ile devlet yatırımlarının bölgesel kalkınma sürecindeki kullanılabilirlik durumu tartışılmış ve yukarıda bahsedilen gelişmeler çerçevesinde yerelde oluşturduğu gömülü (yerel) bilgiyi ön plana çıkaracak politikalarla yatırımları etkinleştirmenin, bölgesel ekonomileri yeniden canlandırmada daha etkili bir kamu stratejisi olacağı vurgulanmıştır. Ayrıca 3 Nisan 1937'de temeli adlan yatırımın ülke ve bölgesi içinde geçirdiği süreç, çalışmanın kapsadığı süreci tam anlamıyla ifade etmesi açısından incelenmeye değer görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis A STTJDY ON THE PLACE OF PUBLICINVESTMENTS ON REGIONAL DEVELOPMENT: THE CASE OF KARABÜK IRON&STEAL INDUSTRY Mehmet Akif S A? Selçuk University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Urban and Regional Planning Supervisor: Dr. H. Hami YILDIRIM 2005, 80 pages Jury: Prof. Dr. Saliha AYDEMİR Dr. H. Hami YILDIRIM Asst. Prof. Dr. Çiğdem ÇİFTÇİ in our conutry, the reflections of socio-economic transformation process can be observed in many fields. And also, the intelligence of development is shaped within this process. The concept of development was explained witiı economic growth in past. in other words, economic growth and development had same meaning. But now, the human being is at the center of development concept and it is accepted that realization of development depends on well informed and skilful human being. From the 1970s, there have been radical changes on the cultural, political and economic structure of society and also perception of space and time. These changes forces to rethink the problematic of regional development and to revive new concepts;“post fordism, globalization and information society. These concepts concentrate on in ordely; flexible models in capital accumulation, changes on communication network and the power of knowledge. And, these changes brings an important question is that ”what is the role of state in this transformation process. iiiThe aim of the study is to provide contribution for this discussion. In this framework, Karabük Iron&Steal Industry, a good example for public investment, is analyzed in terms of regional and territorial effects in historical perspective. The main goal of this analysis is to discuss the usage of public investment for regional development and the main emphasis of the study is that instead of privitization of public investment, mobilizing local capital and knowledge is more preferable for the revitilization of regional economy.