Liselerde okutulan trigonometri konularının öğretiminde öğrencilerin trigometriye karşı olan tutumlarının incelenmesi üzerine bir araştırma
A research about the attitude of the students to the subjects of trigonometry that are thought in high schools
- Tez No: 167693
- Danışmanlar: PROF.DR. EŞREF HATIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematik Öğretimi, Trigonometri, Teşhis Testi, Yanılgılar. İİİ, Teaching Mathematics, Trigonometry, Diagnosis Test, misconceptions. IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ LİSELERDE OKUTULAN TRİGONOMETRİ KONULARININ ÖĞRETİMİNDE ÖĞRENCİLERİN TRİGONOMETRİYE KARŞI OLAN TUTUMLARININ İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Murat AKDENİZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Eşref HATIR 2005, vi + 65 Sayfa Jüri : Prof. Dr. Eşref HATIR Yrd. Doç. Dr. Süleyman SOLAK Yrd. Doç. Dr. Ahmet CİHANGİR Bu çalışmada, öğrencilerin trigonometri konusu ile ilgili yaptıkları hatalar ve yanılgıları tespit edilerek bu hata ve yanılgıların düzeltilmesi için hangi tedbirlerin alınabileceği araştırıldı. Araştırmada Konya ili evren olarak alındı. Karatay, Meram ve Selçuklu ilçelerinde seçilen liselerin 2. Sınıf öğrencilerine hazırlanan“Teşhis Testi”uygulandı. Elde edilen veriler analiz edildi. Sonuç olarak öğrencilerin, özellikle trigonometri konusunun geometri dersini de içeren kısmında ciddi güçlüklerinin ve yanılgılarının olduğu, kuralları ve kavramları tam olarak bilmedikleri ve birbirine karıştırdıkları tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS THESIS A RESEARCH ABOUT THE ATTITUDE OF THE STUDENTS TO THE SUBJECTS OF TRIGONOMETRY THAT ARE TOUGHT IN HIGH SCHOOLS Murat AKDENİZ Selçuk University Graduate school of Natural and Applied Sciences Department of Secondary Education of Science and Mathematics Supervisor : Prof. Dr. Eşref HATIR 2005, vi + 65 Sayfa Jury : Prof. Dr. Eşref HATIR Assist Prof. Dr. Süleyman SOLAK Assist Prof. Dr. Ahmet CİHANGİR In this study, mistakes and misconceptions of the students which are releated with Trigonometry subject are determined and, it is searched that which measures can be taken against these mistakes and misconceptions. Konya is chosen as a universe in this research. The Diagnosis Test is applied to the 2nd class students of high schools which are chosen from the districts Karatay, Meram and Selçuklu, The datas which are obtained are analysed. As a result, it. is determined that the students have serious difficulties and misconeptions on Trigonometry subject which is also contain Geometry lecture and they do not know the rules and conceptions exactly and confuse thorn to each other.