Akıllı ev otomasyon sistemi tasarımı
Design of an intelligent house automation system
- Tez No: 167709
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FATİH M. BOTSALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Ev, Akıllı Ev Otomasyonu, SMS ile kontrol, Internet Üzerinden Kontrol, Intelligent House, Intelligent House Automation, Control with SMS, Control through Internet
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ AKILLI EV OTOMASYON SİSTEMİ TASARIMI Halil İbrahim ÖZER Selçuk Üniversitesi Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Danışman:Doç.Dr. Fatih M. BOTSALI 2005,.75. sayfa Jüri: Prof. Dr. Faruk ÜNSAÇAR Doç. Dr. Fatih M. BOTSALI Yrd. Doç. Dr. Mete KALYONCU Akıllı ev teknolojisinin yakın bir gelecekte tüm dünyada yaygın biçimde kullanılması beklenilmektedir. Bu olgu, dünya ölçeğindeki bir çok yazılım ve otomasyon firmasını akıllı ev teknolojisi konusundaki araştırma ve geliştirme çalışmalarına yöneltmiştir. Bu çalışmanın amacı yakın gelecekte dünya ticaretinde önemli bir paya sahip olacak akıllı ev teknolojisi alanında kullanılabilecek bir akıllı ev otomasyon sistemi geliştirmektir. Geliştirilen sistemde PC, PIC gibi basit ve ucuz elemanlar kullanılması amaçlanmıştır. Geliştirilen otomasyon sistemine ait referans giriş değerlerinin uzak mesafelerden SMS mesajı şeklinde veya geliştirilen bir arayüz aracılığı ile Internet üzerinden veri paketleri şeklinde girilmesi öngörülmüştür. Geliştirilen sistem ile evde bulunan bitki ve evcil hayvanların yem ve su ihtiyacı karşılanabilmekte, evin sıcaklığı ayarlanabilmekte, pişirme fırını çalıştırılabilmekte, klima veya kalorifer sistemi çalıştırılabilmekte, aydınlatma, bahçe sulama gibi ihtiyaç duyulan bir çok işlem kontrol edilebilmekte, bunun yanı sıra evin hırsızlık, yangın, su baskını vb. durumlarda kullanıcıya uygun mesajları-11- iletebilmekte, evdeki bakıcının, çocukların veya mekanların kamera ile izlenmesi sağlanabilmektedir. Otomasyon sistemi temel olarak Internet üzerinden gönderilen veri paketleri ile kontrol edilebilecek yapıda geliştirilmiştir. Sistemin yönetimi bir PC tarafından yapılmaktadır. Internet bağlantısında oluşabilecek kesintiler, UPS veya bilgisayarda oluşabilecek arızalardan etkilenmemek amacıyla evdeki cihaz ve sistemlerin doğrudan SMS mesajıyla kontrol edilmesi mümkün olabilmektedir. Bu amaçla SMS mesajlarını almak, aldığı mesajları yorumlayarak gerekli kumanda sinyallerini üretmek üzere PIC 16F628 ve PIC 16F84A kullanılan bir donanım birimi geliştirilmiştir. Bu birim aynı zamanda kontrol bilgisayarının kullanıcıya SMS mesajı şeklinde alarm sinyali gönderilmesinde de kullanılmaktadır. Sistemin Internet üzerinden kontrolünü sağlamak üzere ASP platformunda bir arayüz geliştirilmiştir. Kullanıcı tarafından girilen referans giriş değerleri arayüz tarafından Internet üzerinden veri paketleri şeklinde kontrol bilgisayarına iletilmekte, kontrol bilgisayarı üzerinde çalışan Delphi dilinde yazılmış kontrol yazılımı gelen referans giriş değerlerini kullanarak istenilen kontrol işleminin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Kontrol bilgisayarı, kullanıcı tarafından istenildiğinde kontrol sistemi değişkenlerinin değeri hakkında bilgi yollayabilmektedir. Geliştirilen akıllı ve otomasyon sisteminin istenilen amaçları gerçekleştirmedeki etkinliği laboratuar ortamında yapılan testlerle denenmiş, sistemin, önemli bir sorunla karşılaşmadan çalışabildiği doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
-111- ABSTRACT MASTER OF SCIENCE THESIS DESIGN OF AN INTELLIGENT HOUSE AUTOMATION SYSTEM Halil Ibrahim OZER Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Electronics and Computer Education Department Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Fatih M. BOTSALI 2005, 75. pages Jury: Prof. Dr. FarukÜNSAÇAR Asssoc. Prof. Dr. Fatih M. BOTSALI Asssoc. Prof. Dr. Mete KALYONCU Intelligent house systems are expected to be widely used in all over the world in a near future. This fact, guided worldwide technology and software companies to researches on intelligent house technology. Aim of this work is development of an intelligent house system considering that intelligent houses will cover a high percentage of overall world trade in the near future. Components that can be available everywhere with considerably low prices are used in developing the intelligent house automation system. Reference inputs are inputted to the control system by means of SMS messages or control commands inputted from distant places by the user. Control commands inputted by the user are sent to the control PC at house in the form of data packages through Internet.-IV- Developed intelligent house automation system is capable of watering the plants, feeding the pets at house. The system is also capable of heating or cooling the house in order to achieve the prescribed temperature. Electrical oven, central heating system, lihghting, garden irrigation system, and other electrical equipments and devices can be controlled by commands sent by the user. Different places in the house or children and babysitters may be watched by the user through Internet by using the cameras connected to the automation system. The system is capable of sending alarm messages to the users's on theft, fire and flood cases. Intelligent house automation system is mainly designed to be controlled by inputs sent by the user as data packages through Internet. Controller of the automation system is a PC. Considering the break downs in the UPS and the computer and disconnections in Internet an alternative controller is developed which controls the equipment in the house by SMS messages sent by the user through a mobile phone. A hardware unit is developed by using PIC 16F628 and PIC 16F84A in order to control the system by SMS messages sent by the user through a mobile phone. This unit is also used, by the controller PC for sending alarm messages to user's mobile phone. Reference input values given by the user are sent to the PC through Internet in the form of data packages by using an interface software developed in ASP. Control software developed in Delphi running on the PC receives the reference input values sent through Internet and controls the equipment in the intelligent house according to the reference values inputted by the user. Control software running on the PC sends the values of control variables to the user if required by the user. Effectiveness of the developed intelligent house automation system is verified by tests carried out in an electronics laboratory.