Teknolojik gelişmelerin konut iç mekan tasarımına etkisi ve akıllı evler
The impact of technological improvement on house interior design
  1. Tez No: 184163
  2. Yazar: FÜSUN SEÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ALTAN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji, konut, iç mekan, akıllı ev, otomasyon, Technology, house, interior space, intelligent house, automation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
5ÖZETKonut ve iç mekan düzeni ilk çağlardan bu yana toplumun gelişimsüreci içinde değişim geçirmiştir. nsanlar konutlarının düzenlenmesinde,işlev, rahatlık, dayanıklılık, maliyet ve estetik değerleri ön plandatutmuştur. Eski çağlardan günümüze kadar bu değerlerin bazıları öneçıkmış; bazıları değerini kaybetmiştir. Ancak, sanayi devrimi dönümnoktası olmuş; sanayi devrimi ile teknoloji ve endüstri gelişmeyebaşlamıştır. Bu gelişmeler tüm sektörleri etkilediği gibi konut ve inşaatsektörünü de etkilemiştir. Konutun yapım aşamasında ve teknolojininkonutun içine girmesiyle, konut iç mekan düzenininde de büyükdeğişimler olmuştur.Bu tezin amacı, teknolojik gelişmelerin konut iç mekanı üzerindekiolumlu etkilerinin ve kullanıcılara sağladığı yararların gösterilmesidir.Yaşanan teknolojik gelişmelerin de etkisiyle ortaya çıkan toplumsaltalepler karşısında konutların iç mekanları da değişime uğramış;teknolojinin konutun iç mekanında yarattığı bu değişim tüm mekanlarıetkilemiştir. Bu nedenle tezde konut iç mekanı incelenirken bölümlereayrılmış ve bölümlere göre değişim anlatılarak ve örnekler verilmiştir.Yakın gelecekte, teknolojinin gelişmesinin devam edeceği ve insanlarıntaleplerinin de buna göre değişeceği göz önüne alınarak tezin sonbölümünde teknolojinin konutlarda geldiği son nokta olan akıllı evlerkonusu incelenmiştir.Bu amaçla hazırlanmış olan tez kapsamında öncelikle birinci bölümdeteknolojinin gelişim süreci incelenmiş; teknolojinin tanımı ve teknolojikgelişmelerdeki tarihsel süreç anlatılmış; tarihsel süreç, sanayi devrimiöncesi ve sonrası olarak ayrılmış, son olarakta teknolojide büyükilerlemelerin yaşandığı ve teknoloji devrimi olarak nitelenen 20.yüzyıldönemi ele alınmıştır.6kinci bölümde konutta iç mekan tasarımı kavramı hakkında kısaca bilgiverilmiş, mekan, mimari mekan ve iç mekan tanımları yapılmıştır. Eskiçağlardan günümüze kadar olan dönemde konut iç mekanında görülendeğişimler anlatılmış ve örnekler verilmiştir. iç mekanı anaKonutbölümleri gündüz bölümü, gece bölümü ve ortak bölümler olarakayrılmış; her bölüm kendi içinde değerlendirilmiştir.Üçüncü bölümde tezin ana konusu olan gelişen teknolojinin konutaetkisi ve akıllı evler konusu ele alınmış; öncelikle teknolojik gelişmelerinkonut iç mekanına etkisi anlatılmıştır. Konut iç mekanı, tezin ikincibölümünde olduğu gibi yine üç bölüme ayırılmış ve konutun gece,gündüz ve ortak bölümlerinde teknolojik gelişmelerin ne gibi değişimlereneden olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, bu bölümde teknolojinin çok kullanıldığıakıllı evler araştırılmış; akıllı ev tanımı, akıllı evlerde kullanılanteknolojiler, akıllı evlerin temelini oluşturan otomasyon sistemi ve busisteme bağlı olan diğer sistemler örneklerle anlatılmış; bölümün sonundagünlük hayatta akıllı bir evin kullanıcıya sağladığı yararlar maddelerhalinde belirtilmiştir.Tezin sonucunda tüm bölümlerde yapılan araştırmaların ışığındakonunun değerlendirmesi yapılmış ve konutun tüm bölümleri elealınarak bu bölümlerdeki teknolojik ekipman ve bu ekipmanın sağladığıyararlar bir tablo halinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
7SUMMARYSince the ancient era, the house and it?s interior formation has beenchanged, within the same period of development in community. Functionality,comfort, endurance, cost and easthetic has been the main factors at theorganization of house. However, industrial revolution were the milestone forthe development of industry and technology. This development affectedhouse and contructions sectors as well as the other sectors. Thanks totechnology, there is a great development in the formation of house interiorspace in the construction of house.The scope of this thesis is to indicate the positive effects of technologicaldevelopment in house interior design and benefits of it to the users. As aresult of technological development, society demand increased terms of inalternation/change of house interior design. This development affects all thespaces as weel as house interior. So, house interior has been divided intoparts its development procedure has been explained and some examples ofthis procedure are given in detail. In near future, considering the ongoingdevelopment of technology and changes in societal demand the intelligenthouse, which is the end point of technological development, is studied.Within the context of this thesis, definition and development of the technologyhas been reviewed. Then, historical process of technological developmenthas been explained by dividing this process into two parts as pre-industrialrevolution, post-industrial revolution. At the end of this section, the 20thcentury, in which the great development has taken place and which isidentified as the time of technological revolution, has been discussed.In second section, a brief information is given about house interior spacedesign and the definitions of space, architectural space, interior space havebeen made as well. Since the ancient time to present, the alternation of8residence interior space has been explained and some examples are givenwithin this scope. The residence interior space is divided to three parts asday-time part, night-time part and common part. Each part of residenceinterior space is explained in detail.In third section, the effects of developing technology on house and intelligenthouses are considered. Within this context, the effects of technologicaldevelopments on house interior space are explained. House interior space isdivided into three parts like it is in second section. Then, the kind of changesthat occurs in day-time, night-time and the common parts of house areexplained depending on technological development. In addition to this,intelligent houses, in which the technological oppurtunities are widely used,are studied. Furthermore, technologies used for intelligent houses, theautomation system fundemental for intelligent houses and related systems tothe automation system are explained via examples. At the end of this section,the benefits of intelligent houses are listed as items/articles in daily life.At the end of this thesis, by taking the all the researches in whole contentsinto consideration, evaluation of thesis subject has been made. In addition tothis, by taking whole parts of the house into consideration, technologicalequipments and the benefits of these equipments are shown as a table.