Farklı bitki sıklığı uygulamalarının ekmeklik buğdayda verim ve verim unsurlarına etkisi
The effect of different plant density practice on yield and yield components in bread wheat
- Tez No: 167710
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ TOPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buğday, bitki sıklığı, verim, verim unsurları 11, Bread wheat, plant density, yield, yield components. IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
öz Yüksek Lisans Tezi FARKLI BİTKİ SIKLIĞI UYGULAMALARININ EKMEKLİK BUĞDAYDA VERİM VE VERİM UNSURLARINA ETKİSİ Gülşah Paçal Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı 2005, 59 Sayfa Danışman: Prof. Dr. Ali Topal Jüri : Prof. Dr. Ali Topal : Prof. Dr. Bayram SADE : Doç. Dr. Süleyman SOYLU Bu araştırma, 2003-2004 üretim yılında Konya ekolojik şartlarında“Konya- 2002 ve Kınacı-97”ekmeklik buğday çeşitlerinde farklı bitki sıklığı uygulamalarının verim ve verim unsurlarına etkileri belirlemek amacı ile yapılmıştır. Tesadüf Bloklarında Bölünen Bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulan bu denemede 2 uygulama (Uı; normal ekim, U2; normalden %50 daha âzla tohum kullanılarak yapılan ekim ve çıkıştan sonra seyreltme) ve 4 tohum miktarı (Tı:300, T2:400, T3:500 ve T4:600 dane/m2) laülamlmıştır. Araştırmada çeşit x uygulama x tohum miktarı interaksiyonu %1 ihtimal seviyesinde önemli bulunmuş ve bu açıdan en yüksek dane verimi 942.0 kg/da ile Kınacı-97 çeşidinde ekimden sonra seyreltme uygulamasında ve 300 dane/m2 tohum miktarında (Kınacı-97 x U2 x Ti) elde edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre, farklı bitki sıklığı uygulamasının çıkış süresi, kardeşlenme süresi, başaklanma erme süresi, m2 'de fertil başak sayısı, bitki boyu, başakta dane sayısı ve bin dane ağırlığına etkisi istatistiki bakımından önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF DIFFERENT PLANT DENSITY PRACTICE ON YD2LD AND YffiLD COMPONENTS IN BREAD WHEAT Gülşah PAÇAL Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Field Crops 2005, 59 Page Supervisor : Prof. Dr. Ali Topal Jury : Prof. Dr. Ali Topal : Prof. Dr. Bayram SADE : Assoc. Prof Dr. Süleyman SOYLU This research was conducted to determine the effects of different plant densities on yield and yield components of bread wheat cultivars (Konya-2002 and Kinaci-97) cultivars at Konya ecological conditions in 2003-2004 growing seasons. The research which was arranged in the split split plots on randomized complete block design with three replications, 2 practices (Ui; normal sowing, U2; sowing with 50 % more seed than normal sowing and thinning) and 4 seeding rates (Ti:300, T2:400, T3:500 and T4.-600 seed/m2) were applied. The effect of cultivars x applications x seeding rates interaction on grain yield was significant. The highest grain yield was obtained from interaction of Kinaci-97 x U2 x T1 with 942.0 kg/da. illAccording to the results of the research, days from sowing to emergence, days to tillering, days from heading to maturity date, number of fertile spike per square metter, plant height, number of grains per spike and thousand grain weight were influenced significantly by plant densities.