Mikrodenetleyici kontrollü bebek küvözü tasarımı ve gerçekleştirilmesi
Design and implementation of a microcontroller based baby incubator
  1. Tez No: 167708
  2. Yazar: ÖMER TOL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bebek Kuvözü, PIC 16F877 Mikrodenetleyici, Kontrol Sistemleri, Baby Incubator, PIC 16F877 Microcontroller, Control Systems IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Erken ve/veya sorunlu doğan bebekler özel bakıma ihtiyaç duyarlar. Hastanelerde bebekler için gerekli olan homojen ve stabil ısıda, belirli oranda nemli, temiz havalı, sessiz, emniyetli ve steril ortam şartlarının sağlandığı bazı özel düzenekler kullanılmaktadır. Kuvöz, bebeğin içine konulduğu yaşam kabini, ısıtma, havalandırma, nemlendirme gibi işlevlerin ayarlandığı ve kontrol edildiği kontrol kutusu, ana gövde ve bütün parçaları üzerinde taşıyan araba kısmı olmak üzere dört ana bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmada Microchip firmasının ürettiği 40 pirdik bir mikrodenetleyici olan PIC 16F877 kullanılmıştır. Çok geniş uygulama alanlarına sahip, kullanıldığı her alana en az ek donanımla adapte olabilecek giriş ve çıkışlara sahip bir mikrokontroller ünitesi olması sebebi ile PIC 16F877 tercih edilmiştir.Çalışmanın teorik kısmında kuvözler hakkında genel bilgiler verilmiştir. Kuvözlerde kullanılan kontrol sistemleri tanıtılmıştır. Deneysel kısmında bu çalışmada kullanılan özel devre elemanları hakkında bilgi verilmiş, gerçekleştirilen sistemin çalışması ve performans analizleri açıklanmıştır. Sonuçlar bölümünde ise gerçekleştirilen kontrol sistemi hakkında elde edilen sonuçlar verilmiştir. Gerçekleştirilen kontrol sistemi, kliniklerde atıl durumda bulunan bebek küvezlerine de uygulanmıştır. Böylece atıl durumdaki bebek küvezlerinin yeniden ülke ekonomisine kazandırılması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Premature and/or weak babies need special care. In hospitals some special equipments are used; under homogeneus and stable heat, mousturing at a certain rate, with clear air, silent, safe and disinfected requiriments for babies. Incubator, in which baby is cared, stability of the interior temperature, air circulation and hudimity is all controlled by a microprocessor-called a control box-main body on a carriage part including all other parts, consists of four main units. PIC 16 F877 a 40 pin microprocessor produced by microchip firm was used in this study. İt was prefered due to its widely use in exessive areas and to the fact that it has a microcontroller unit with entrances and outlets adaptable everywhere with minimum requirements. mIn the theory of this study, general information was given. It was introduced the usage of incubator control systems. Information about this special device and its parts experimentally was given. It was also explained the analysing of this system and hour it works. As aconsequance, the experimented on the incubators laying idle in hospitals. In this way all these idle incubators can be reused to make economical contributions to our country.