Yapı taşı olarka kullanılan kayaçların doku, fiziksel ve mekanik özelliklerin araştırılması
Investigation of the texture, physical and mechanical properties of the rocks used as building stone
- Tez No: 167729
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Doku, Doğal yapı taşları, Ortalama tane boyut indeksi, Fiziksel ve mekanik özellikler, Kırma ve öğütme, Konya, Türkiye ıı
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YAPI TAŞI OLARAK KULLANILAN BAZI KAYAÇLARIN DOKU, FİZİKSEL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Bilgehan KEKEÇ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr, Murat ÜNAL 2005, 82 Sayfa Jüri; Prof. Dr. M. Kemal GÖKAY Doç. Dr. Veysel ZEDEF Yrd. Doç. Dr. Murat ÜNAL Bu tez çalışmasında, yapı taşı olarak kullanılan bazı kayaçların doku, fiziksel ve mekanik özellikleri belirlenmiş ve aralarındaki ilişkiler modellenmiştir. Deney çalışmalarında kullanılan numuneler; Konya ve çevresinde yaygın olarak kullanılan ve farklı jeolojik oluşumlara sahip 12 faklı kayaç türünden seçilmiştir. Kayaçların, fiziksel ve mekanik özellikleri üzerinde önemli bir etkisinin olduğu düşünülen doku özelliği, ortalama tane boyut indeksi (OTBI) kullanılarak tanımlanmıştır. Fiziksel ve mekanik özellikleri ise ISRM (1981) standartlarına uygun olarak yapılan deney çalışmaları ile belirlenmiştir. Kayaçların doku, fiziksel ve mekanik özellikleri arasındaki ilişkiler, ilişki grafikleri ile korelasyon katsayısı kullanılarak değerlendirilmiştir.Ayrıca kayaçların kırılma ve öğütülme özellikleri, d5o, şekil faktörü ve öğütülebilirlik yüzdeleri hesaplanarak tanımlanmış ve doku, fiziksel ve mekanik özellikleri ile olan ilişkisi tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis INVESTIGATION OF THE TEXTURE, PHYSICAL AND MECHANICAL PROPERTIES OF THE ROCKS USED AS BUILDING STONE Biigehan KEKEÇ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Murat ÜNAL 2005, 82 Pages Jury: Prof. Dr. M. Kemal GÖKAY Assoc. Prof. Dr. Veysel ZEDEF Assist. Prof. Dr. Murat ÜNAL In this research, textural, physical and mechanical properties of the rocks used as building stone were determined and their relation with each other was modelled. Used stone in this experiments were performed by using Î2 different type of building stone which have been used widely in Konya. The textural properties of the rocks were characterized by using average particle size index. Physical and mechanical properties of the rocks were also determined by using experimental studies which is performed according to ISRM (1981) standarts. The relation among the texture, physical and mechanical properties of the rocks were evaluated by using the corelation coefficient. Moreover, crushing and grinding properties of the rocks were also identified by calculating the dso, shape factor and percentage of grinding and then the relation with the texture, physical and mechanical properties of the rocks were discussed in detail. mÖZET Yüksek Lisans Tezi YAPI TAŞI OLARAK KULLANILAN BAZI KAYAÇLARIN DOKU, FİZİKSEL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Bilgchan KEKEÇ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabüim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr, Murat ÜNAL 2005, 82 Sayfa Jüri; Prof. Dr. M. Kemal GÖKAY Doç. Dr. Veysel ZEDEF Yrd. Doç. Dr. Murat ÜNAL Bu tez çalışmasında, yapı taşı olarak kullanılan bazı kayaçların doku, fiziksel ve mekanik özellikleri belirlenmiş ve aralarındaki ilişkiler modellenmiştir. Deney çalışmalarında kullanılan numuneler; Konya ve çevresinde yaygın olarak kullanılan ve farklı jeolojik oluşumlara sahip 12 faklı kayaç türünden seçilmiştir. Kayaçların, fiziksel ve mekanik özellikleri üzerinde önemli bir etkisinin olduğu düşünülen doku özelliği, ortalama tane boyut indeksi (OTBI) kullanılarak tanımlanmıştır. Fiziksel ve mekanik özellikleri ise ISRM (1981) standartlarına uygun olarak yapılan deney çalışmaları ile belirlenmiştir. Kayaçların doku, fiziksel ve mekanik özellikleri arasındaki ilişkiler, ilişki grafikleri ile korelasyon katsayısı kullanılarak değerlendirilmiştir.