Palm ve aspir biyomotorininde depolama süresi ve şartlarının yakıt özellikleri üzerindeki etkisinin belirlenmesi
The effect of storage time and conditions on fuel properties in safflower and palm oil biodiesel
- Tez No: 167737
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ACAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: aspir metil ester (AME), biyomotorin, depolama, palm metil ester (PME), transesterifikasyon, yakıt özellikleri, biodiesel, fuel properties, palm methyl ester, safflower methyl ester, storage, transesterification
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Günümüzde toplumlar enerji gereksinimini karşılamak amacıyla yoğun bir şekilde alternatif kaynak arayışı ve araştırmasını sürdürmektedir. Bu alternatif enerji kaynaklarından birisi de, yenilenebilir, çevreci bir diesel yakıtı olan biyomotorindir. Biyomotorin bitkisel yağlardan, hayvansal yağlardan ve atık kızartma yağlarından katalizör ve alkollerle reaksiyon sonucu üretilen, doğa dostu yönüyle öne çıkan alternatif bir yakıttır. Ancak biyomotorinin önünde çözülmesi gereken yakıt problemleri bulunmaktadır. Bunlar depolama süresi, depolama şartlan, düşük sıcaklıklarda akış özellikleri olan bulutlanma ve akma noktalandır. Bu çalışmada, biyomotorin yakıtlarından Aspir metil ester (AME) ve Palm metil esterinin (PME) yakıt olarak fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Bu çalışmada transesterifîkasyon yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen AME ve PME'nin depolama süresi ve depolama şartlarında davranışları incelenmiştir.Sonuç olarak ölçülen tarihlere göre AME viskozite değerleri 40 ° C 'de 40 Redwood.sn altında kalmıştır. PME viskozite değerleri ise Nisan 2005'e kadar 40-50 Redwood.sn arasında kalmış, Nisan 2005'den sonra ise 40 Redwood saniyenin altına inmiştir. Yakıt özelliklerinden yoğunluk (kg/m3), viskozite (40 °C, mm2/s), parlama noktası (°C), bakır korozyon testi, setan sayısı, bulutlanma noktası (°C), akma noktası (°C), donma noktası (°C), ısıl değerler (MF/kg) sırasıyla AME 'de 880, 4.029, 180, i a, 49.8, -4, -6, -11, 40.0, PME'de 880, 6.662, 90, la, 56, 9, 6, 5, 39.25 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, societies have continued, alternative source search and research, intensively to compensate for energy requirement. One of these energy sources is biomotorin which is renewable environment friend, a diesel fuel. Biomotorin is alternative fuel, with catalyst and alchols reaction production, from vegetable oils, animal oils and waste fried oils. But there are fuel problems to be solved before biomotorin. These are storage time, storage conditions and cloudyand flow points which have flow peculiarity in the low heats. In this research, physical and chemical properties as a fuel of AME and PME which are biomotorin fuels are determined. In this research, method of transesterification is employed. Attidues in stroge time and stroge conditions of availeble AME and PME are investigated. As a result, AME viskozite figures, according to measured dates, are below 40 Redwood min. at 40 ° C. PME viskozite values are between 40-50 Redwood min. until April 2005, and are below 40 Redwood min. after the April 2005.Density (kg/m3), viskozite (40 °C, mm2/s), flash point (°C), Cu corrodation test, cetan number, cloudyand point (°C), flow point (°C), freze point (°C), thermal values (MJ/kg), are respectively in the AME 880, 4.029, İ80, la, 49.8, -4, -6, -11, 40.0, in the PME 880, 6.662, 90, la, 56, 9, 6, 5, 39.25 have determinated.