Faz geçişleri: Modeller ve kritik üsteller
The phase transitions: Models and critical exponents
  1. Tez No: 167756
  2. Yazar: GÜLENAY AKGÖBEK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ATİLLA GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Denge İstatistik Mekaniği, Faz Geçişleri, Ising Modeli, Kritik Üsteller. m, Equilibrilum Statical Mechanics, Phase Transitions, Ising Model, Critical Exponents. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FAZ GEÇİŞLERİ: MODELLER VE KRİTİK ÜSTELLER Gülenay Akgöbek Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Atilla Güleç 2005, 61 Sayfa Jüri: Doç. Dr. Haluk Şafak Yrd. Doç. Dr. Erhan Akın Yrd. Doç. Dr. Atilla Güleç Gerçek fiziksel sistemlerin faz geçişleri, üç boyutlu problemler ortaya çıkarmaktadır. Ancak kullanılan yaklaşım ne olursa olsun, problemin doğası itibarı ile olağanüstü matematiksel güçlükler ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle problemin basitleştirilebilmesi adına bir veya iki boyutlu sistemleri göz önüne almak, fiziksel gerçeklerden uzaklaşmakla beraber, faz geçişleri olayını anlamak için uygun bir yaklaşım olmaktadır. Bu çalışmada, faz geçişleri ile ilgili modeller genel hatlarıyla ile ele alınmıştır. Özellikle, problemin matematiksel yönü karmaşık olmasına rağmen, fiziksel basitliği ve gerçek sistemlere daha çok uyması nedeniyle Ising modeli üzerinde durulmuştur. Ising modelinin bir boyuttaki çözümü, transfer matris yöntemi kullanılarak basitçe elde edilebilmektedir. Ancak bir boyutlu Ising modeli sonlu sıcaklıklarda faz geçişi göstermez. İki boyutlu Ising modeli için elde edilen matrisin boyutu zincir sayısı ile hızla arttığı için problemin çözümü güçlük arz etmektedir. Az sayıda zincir içeren iki boyutlu izotrop sistemler için sıfır dış alanda transfer matris yöntemi kullanılarak sistemin faz geçiş noktalan saptanmaya çalışılmıştır. Literatürde faz geçişi, sıfır alanda iki boyutlu izotrop sistemler için Kc =- ln(l + V2j= 0,4406867934 noktasında tayin edilmiştir. Az sayıda zincir kullanıldığında elde edilen sonuçların zincir sayısı arttığında bu sonuca yaklaştığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE PHASE TRANSITIONS: MODELS AND CRITICAL EXPONENTS Gülenay Akgöbek Selçuk University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Atilla Güleç 2005, 61 Page Jury: Assoc Prof. Dr. Haluk Şafak Assoc. Prof. Dr. Erhan Akın Assoc. Prof. Dr. Atilla Güleç The phase transitions of real physical systems reveal three dimensional problems. However, formidable mathematical difficulties appear in the nature of the problem, regardless of which metods are used. Therefore, to simplify the problem, it is a convenient approach to consider one- or two- dimensional systems, however this can give rise to diverge from physical reality. In this study, the models concerning with the phase transitions are taken into account in a general manner. Especially, the Ising models are investigated since it has physical simplicity and is more convenient to real system, despite of its mathematical complexity. The solutions of Ising model in one-dimension can be easily obtained by using the transfer matrix method. But, one-dimensional Ising model do not demonstrate any phase transitions in finite temperatures. It is more diffucult to solve the problem of two-dimensional Ising model since the size of matrices which is encountered in computations are become larger with increasing the number of chains. We have tried to deterrnine the phase transitions points of system by using transfer matrix method for two-dimensional isotropic systems containing a few chain in a zero external field. In the literature, the phase transitions for two-dimensional Ising model isotropic systems in zero field has been determined at Kc = - ln(l + V2j= 0,4406867934 value. Here it has been observed that the results obtained using a few chain are approached towards reported value, by increasing the number of chain.