Al (III) ve Fe (III) adsorpsiyonunda ölü ALG biyokütlesi (Cladophora glomerata) ve aktif karbon kullanımının etkinliğinin kıyaslanması
Comparison of effectiveness of dead algal biomass (Cladophora glomerata) and activated carbon in Al (III) and Fe (III) adsorptions
- Tez No: 167757
- Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Al(DI), Fe(m), alg, Cladophora glomerata, aktif karbon, Adsorption, Al(III), Fe(III), algae, Cladophora glomerata, Activated carbon 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi A1(IH) VE Fe(III) ADSORPSİYONUNDA ÖLÜ ALG BİYOKÜTLESİ (Cladophoraglomerata) VE AKTİF KARBON KULLANIMININ ETKİNLİĞİNİN KIYASLANMASI Ayşegül KILINÇ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Kemal GÜR 2005,72 Sayfa Jüri: Prof.Dr. Kemal GÜR Yrd.Doç.Dr. Esra TARLAN Yrd.Doç.Dr. Şükrü DURSUN Çeşitli endüstrilerden kaynaklanan atıksular üretim proseslerinde yaygın kullanımları sebebiyle büyük miktarlarda ağır metal içermektedirler. Bu ağır metaller çevredeki kalıcı toksik etkilerine bağlı olarak büyük öneme sahiptirler. Bu çalışmada, yaygın makro alg Cladophora glomerata, Al+3 ve Fe+3 için adsorban olarak kullanılmıştır. Çalışmalar metallerin sentetik çözeltileri ile kesikli sistemlerde gerçekleştirilmiş ve adsorban Cladophora glomerata 'nın etkinliği aktif karbon ile karşılaştırılmıştır. Performanslar ve maksimum kapasiteleri tekli ve ikili metal sistemlerinde belirlenmiştir. Aynı zamanda pH'm 2-9 aralığında değişimi ile pH etkisi de çalışılmıştır. Langmuir ve Freundlich izotermleri kontrol edilmiştir ve adsorpsiyonun farklı koşullar altında ya birine ya da ikisine birden uyduğu gözlenmiştir. Cladophora glomerata, tekli metal sisteminde 19 meq/g Al+3, 6,9 meq/g Fe+3 maksimum kapasite ile adsorplarken, ikili metal sisteminde hiç Al+3 adsorplamadan 8,7 meq/g kapasite ile Fe+3 adsorplamıştır. Bu sonuçlara göre Cladophora glomerata tekli metal sisteminde Al+3 ve Fe+3 gideriminde etkili bir adsorbandır ve bu iki metalin birlikte olduğu sistemlerde Al+3 giderimi için etkin değildir. En etkili adsorban madde olarak aktif karbon, tekli metal sisteminde sırasıyla 53,5 meq/g, 9,5 meq/g maksimum kapasite ile Al+3 ve Fe+3 adsorplarken, ikili metal sisteminde 8,86 meq/g Al+3, 6,2 meq/g Fe+3 maksimum kapasite ile adsorplayarak Al+3 ve Fe+3'ün her ikisinin de giderimi için etkili olmuştur. Cladophora glomerata için kapasitelerin karşılaştırması, algin Fe+3'ün Al+3 üzerine metal seçiciliğine sahip olduğunu göstermiştir. Cladophora glomerata adsorpsiyonu için optimum pH aralığı her iki metal için de pH 4-7 aralığıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis COMPARISON OF EFFECTIVENESS OF DEAD ALGAL BIOMASS {Cladophora glomerata) AND ACTIVATED CARBON IN A1(HI) and Feflll) ADSORPTIONS Ayşegül KDLINÇ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof.Dr. Kemal GÜR 2005, 72 Pages Jury : ProtDr. Kemal GÜR Asst.Prof.Dr. Esra TARLAN Asst.Prof.Dr. Şükrü DUŞUN Wastewaters originating from various industries contain considerable amounts of heavy metals because of their widespread utilization in production processes. These heavy metals are of vital importance due to their permanent toxic effects in the environment In this study, a common macroalgae Cladophora glomerata was utilized as adsorbent for Al+3 and Fe+3. Studies were conducted in batch systems with synthetic solutions of the metals and effectiveness of adsorbent Cladophora glomerata was compared with activated carbon. Performances and maksimum capacities were determined both in single and double metal component systems. Effects of pH were also studied in the range of pH 2 to 9. Langmuir and Freundlich isotherms were checked and it was observed that the studied adsorption fits either one or both under different conditions. In single compenent metal system Cladophora glomerata adsorbed maximum 19 meq/g Al+3 and 6,9 meq/g Fe+3, whereas Fe+3 adsorption capacity was 8,7 meq/g with no Al+3 adsorption in double component system. The results indicated that Cladophora glomerata is an effective adsorbent for Al+3 and Fe+3 removals in single component system and ineffective for Al+3 removal when these two metals exist together in the system. Activated carbon, as being the most effective adsorbent, was also effective in removal of both Al+3 and Fe+3 with capaties of 53,5 meq/g and 9,5 meq/g respectively in single component system and 8,86 meq/g for Al and 6,2 meq/g for Fe+3 in double component system. Comparison of capacities for Cladophora glomerata indicated that algae has metal selectivity to Fe+3 over Al+3. Optimum pH range for Cladophora glomerata adsorption was determined in between 4-7 for both metals.