An Efficient contact algorithm for the rigid-plastic finite element analysis of metal forming processes
- Tez No: 16776
- Danışmanlar: DOÇ.DR. A. ERMAN TEKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metal Biçimlendirme İşlemleri, Rijit-Plastik Malzeme Kanunu, Sonlu Eleman Yöntemi, Temas Algoritması
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZ METAL BİÇİMLENDİRME İŞLEMLERİNİN, RİJİT-PLASTİK SONLU ELEMAN ANALİZİ İÇİN ETKİN BİR TEMAS YÖNTEMİ ŞEN, Abdullah Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Doç. Dr. A. Erman TEKKAYA Aralık 1991, 110 sayfa Endüstriyel biçimlendirme işlemlerinin bir çoğunda kalıp yüzeyleri karmaşık bir geometriye sahiptirler. Bu ise problemin analizi sırasında, sınır koşullarında önemli değişikliklere neden olur. Diğer yandan, sayısal çözüm yönteminin başarılı olması ise bu sınır koşullarının ne etkinlikte çözüme yansıtıldığına bağlıdır. Bu çalışmada, metal biçimlendirme işlemlerinin rijit/visko- plastik sonlu eleman analizinde kullanılmak amacıyla, kalıp ve işparçası temas yüzeyinin sınır koşullarını tanımlayan ve işlem boyunca etkin bir şekilde yenileyen, bir temas yöntemi geliştirilmiştir. Bu yöntem varolan bir sonlu eleman yazılımına uyarlanmış ve sadece iki-boyutlu izo-termal durumlar incelenmiştir. Değişik temas yüzeyleri analiz edilmiş ve değişik temas parametrelerinin çözüme etkileriincelenmiştir. Geliştirilen yöntem, silindirik parçaların yığma, ekstrüzyon ve basma işlemlerinde denenmiş ve yüksek verimi kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EFFICIENT CONTACT ALGORITHM FOR THE RIGID-PLASTIC FINITE ELEMENT ANALYSIS OF METAL FORMING PROCESSES ŞEN, Abdullah M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Erman TEKKAYA December 1991, 110 pages In most of the industrial forming processes, the die surfaces have complicated geometries. Therefore, during the analysis procedure, contact conditions of the forming problem changes dramatically. On the other hand, the success of a numerical solution procedure depends strongly on how accurate and how efficiently these boundary condition changes are reflected. For this reason, in this study an algorithm to describe and update effectively the contact surface boundary conditions, for the rigid/visco-plastic finite element analysis of metal forming processes has been developed, and implemented in an existing finite element code. Only two-dimensional isothermal cases have been considered. Various contact surfaces have been analyzed. The effect of different contact parameters onto the convergence and onto the computational time have been studied. The method is tested onupsetting, extrusion, and forging of cylindrical parts, and its high performance has been verified. Keywords; Metal Forming Processes, Rigid-Plastic Material Law, Finite Element Method, Contact Algorithm. Science Code: 625.03.01 IV