Minuartia nifensis Mc neill ve asperula daphneola O.Schwarz'ın koruma biyolojisi, Ex-situ koruma yöntemleri/uygulamaları ve in-situ koruma stratejileri
Conservation biology, Ex-situ conservation methods/applications and in-situ conservation strategies of minuartia nifensis Mc neill and asperula daphneola O.Schwarz
  1. Tez No: 167828
  2. Yazar: SALİH GÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖZCAN SEÇMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Minuartia nifensis, Asperula daphneola, Koruma Biyolojisi, Nif Dağı, Kemalpaşa, İzmir, Türkiye, Minuartia nifensis, Asperula daphneola, Conservation Biology, Nif Mountain, Kemalpaşa, İzmir, Turkey
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZET MINUARTIA NIFENSIS MC NEILL VE ASPERULA DAPHNEOLA O.SCHWARZ'IN KORUMA BİYOLOJİSİ, EX-SİTU KORUMA YÖNTEMLERİ/UYGULAMALARI VE IN-SITU KORUMA STRATEJİLERİ GÜCEL, Salih Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü, Botanik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Özcan SEÇMEN Ocak 2005, 121 sayfa Caryophyttaceae ve Rubiaceae familyalarına ait sadece Nif Dağı (Kemalpaşa)'nda yayılış gösteren Minuartia nifensis Mc Neill ve Asperula daphneola O.Schwarz çalışma materyali olarak seçilmiştir. 2002-2004 yıllan arasında gerçekleştirilen çalışmalar ile bu iki türün dar yayılış nedenleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla bitkilerin yaşadıkları çevre koşullan ile üreme biyolojileri araştırılmıştır. Üreme biyolojisi çalışmaları sonucunda Minuartia nifensis'm. ginodioik olduğu ve böceklerle tozlaşüğı, Asperula daphneola 'nın ise kleistogam olduğu belirlenmiştir. Ex-situ ve in-situ koruma prensiplerinin belirlenebilmesi için ekolojik veriler toplanmış, populasyon büyüklükleri ve yayılış alanlan tesbit edilmiştir. Kayıtlarda tek lokaliteden bilinen Minuartia nifensis'nın. bulunduğu lokaliteden biraz uzakta ikinci bir lokalite dahaVII ÖZET (devam) saptanmıştır. İki lokalite birlikte 1.2 km2'lik bir alan oluşturur. Bu alanda hesapladığımız birey sayısı 3308'dir. Bu verilere ve IUCN (2001) kategorilerine göre türün tehlike kategorisi CR B2ab(ii)+(iii),tür. Nif dağında tek lokaliteden kaydı olan Asperula daphneola, bu lokaliteden başka 4 lokalitede daha saptanmıştır. Bitkinin bu lokalitelerde 2.5 km2 'lik bir alanda yayıldığı ve bu alanda 7956 birey bulunduğu saptanmıştır. IUCN (2001) kategorilerine türün tehlike kategorisi CR B2ab(iii)+(v),tûr. IUCN'e göre bu iki türün populasyonlan 10 sene içerisinde % 80 azalma tehlikesi taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT CONSERVATION BIOLOGY, EX-SITU CONSERVATION METHODS/APPLICATIONS AND m-srru conservation strategies of MBVUARTIA NIFENSIS MC NEILL AND ASPERULA DAPHNEOLA O.SCHWARZ'S GÜCEL, Salih PHd Thesis in Biology Dep.Botany Sec. Supervisor: Prof. Dr. Özcan SEÇMEN January 2005, 121 pages Minuartia nifensis Mc Neill and Asperula daphneola O.Schwarz, which belong to Caryophyllaceae and Rubiaceae families, distributed only in Nif Mountain, (Kemalpaşa), were selected as study materials. This study, which was carried out between 2002 and 2004, tried to identify the reasons for their limited distribution. To that end, the environmental conditions and their reproductive biology were studied. Minuartia nifensis was identified to be gynodioic and pollinated by insects, and Asperula daphneola was found to be cleistogamous. In order to lay down the ex-situ and in-situ protection principles, ecological data were collected, population sizes and distributon areas were determined. A second locality was identified during field trips, a little further than the only locality for Minuartia nifensis on records.XI ABSTRACT (continue) These two localities together form an area of 1.2 km2. The number of individuals in that area was calculated to be 3308. Endanger category of this species is CR B2ab(ii)+(iii), according to these data and IUCN(2001). Asperula daphneola was recorded from a single location from Nif Mountain, after the field trips 4 more localations were identified. The plant showed distribution in 2.5 km2, with 7956 individuals. Endanger category of this species is CR B2ab(iii)+(v), according to IUCN (2001). According to the IUCN, the populations of this two species will decrease approximately %80 in 10 years time.