İlköğretim fen bilgisi dersinde çoklu zeka kuramına göre öğretimin öğrenci başarısına etkisi
The effect of teaching through the theory of multiple intelligence on student success in science course in primary school
  1. Tez No: 167832
  2. Yazar: ELİF ÖZGÜR TUNÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YUSUF SÜLÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: The Theory of Multiple Intelligence, Science Teaching, Primary Education
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
V İLKÖĞRETİM FEN BİLGİSİ DERSİNDE ÇOKLU ZEKA KURAMI İLE ÖĞRETİMİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ (YÜKSEK LİSANS TEZİ) ELİF ÖZGÜR TUNÇ MUĞLA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2005 ÖZET Eğitimde son derecede önem gösterilen Çoklu Zeka Kuramı, yeterli destek ve imkan sağlanması koşuluyla uygulanacak olan okullarda öğrencileri daha da ileriye götürebilecek bileşenlere sahiptir. Her insanın farklı zeka alanlarına sahip olduğunu vurgulayan Çoklu Zeka Kuramı ile ilgili yapılmış olan deneysel çalışmaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu araştırma, Fen Bilgisi konularının öğretiminde Çoklu Zeka Kuramı uygulamasının öğrenci başarısı üzerine etkisi olup olmadığım saptamak amacıyla yapılmıştır. İlköğretim 6. Sınıf Fen öğretimi programında yer alan“Destek ve Hareket Sistemi”,“Sindirim Sistemi”ve“Dolaşım Sistemi”konularının öğretiminde, Çoklu Zeka Kuramı uygulamasının öğrenci başarısı üzerine etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma, 2005 - 2005 öğretim yılında, Muğla ili'nin Kavaklıdere İlçesine bağlı Menteşe İlköğretim Okulundaki 6. sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Çalışmaya toplam 60 öğrenci katılmıştır. Araştırma, Fen Bilgisi dersi karne notlarına bakılarak, başarı balonundan birbirine benzerlik gösteren 6A ve 6B sınıfındaki öğrencilerle yapılmıştır. Ders, kontrol grubu öğrencilerine düz anlatım yöntemi ile deney grubuV İLKÖĞRETİM FEN BİLGİSİ DERSİNDE ÇOKLU ZEKA KURAMI İLE ÖĞRETİMİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ (YÜKSEK LİSANS TEZİ) ELİF ÖZGÜR TUNÇ MUĞLA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2005 ÖZET Eğitimde son derecede önem gösterilen Çoklu Zeka Kuramı, yeterli destek ve imkan sağlanması koşuluyla uygulanacak olan okullarda öğrencileri daha da ileriye götürebilecek bileşenlere sahiptir. Her insanın farklı zeka alanlarına sahip olduğunu vurgulayan Çoklu Zeka Kuramı ile ilgili yapılmış olan deneysel çalışmaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu araştırma, Fen Bilgisi konularının öğretiminde Çoklu Zeka Kuramı uygulamasının öğrenci başarısı üzerine etkisi olup olmadığım saptamak amacıyla yapılmıştır. İlköğretim 6. Sınıf Fen öğretimi programında yer alan“Destek ve Hareket Sistemi”,“Sindirim Sistemi”ve“Dolaşım Sistemi”konularının öğretiminde, Çoklu Zeka Kuramı uygulamasının öğrenci başarısı üzerine etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma, 2005 - 2005 öğretim yılında, Muğla ili'nin Kavaklıdere İlçesine bağlı Menteşe İlköğretim Okulundaki 6. sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Çalışmaya toplam 60 öğrenci katılmıştır. Araştırma, Fen Bilgisi dersi karne notlarına bakılarak, başarı balonundan birbirine benzerlik gösteren 6A ve 6B sınıfındaki öğrencilerle yapılmıştır. Ders, kontrol grubu öğrencilerine düz anlatım yöntemi ile deney grubu
Özet (Çeviri)
VII THE EFFECT OF TEACHING THROUGH THE THEORY OF MULTIPLE- INTELLIGENCE ON STUDENT SUCCESS IN SCIENCE COURSE IN PRIMARY SCHOOL (M.Sc. Thesis) EM Özgür TUNÇ MUGLA UNIVERSITY INSTITUTE of SCIENCE and TECHNOLOGY 2005 ABSTRACT The theory of Multiple Intelligence to which great importance is attached in education possesses components to enable students to go further in their learning on condition that it is implemented in schools where adequate support and facilities are provided. The number of the studies conducted about the theory of Multiple Intelligence, emphasising that each person has different areas of intelligence, is constantly increasing. This study was carried out to investigate the efficiency of The Theory of Multiple Intelligence, a contemporary approach individualising the teaching by dealing with what individuals can do rather than what they did, when it is used in science teaching, so a contribution can be made to scientific studies in this field. Whether the use of the Theory of Multiple Intelligence in the teaching of“support and movement system”,“digestion system”, circulation system“ included in the curriculum of sixth grade in the primary school has any effect on the student success was investigated. This study was carried out with sixth graders in Menteşe primary school in Kavaklıdere district of Muğla in 2004-2005 school year. 60 students participated inVIII the study. The study was carried out with the students from 6A and 6B classes who have similar success in the course of science according to their report cards. The science topics mentioned above were thought to the control group with traditional method and to the experimental group with the Theory of Multiple Intelligence together with the traditional method. In this study, Intelligence Field Inventory and pre-test - post-test success test were used as data collection devices. The control group and experimental group were randomly determined. In order to find answers to the sub-problems of the study ”Two groups, pre- and post- test, random design" model was used. The analyses of the tests administered to the control and experimental group were done through SPSS 1 1.0 and arithmetic means and standard deviations were calculated. As a result of the analyses conducted, significant difference was detected between the control group and experimental group. The level of learning achieved at the end of the teaching done with The theory of Multiple Intelligence was found to be higher than that achieved with traditional method