HF detektöründe enerji kalibrasyonu
Energy calibration at HF detector
- Tez No: 167831
- Danışmanlar: PROF.DR. RAMAZAN SEVER, Y.DOÇ.DR. ALİ BEKMEZCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: CMS detektörü, HF kalorimetresi, kuartz fiber, Cherenkov ışığı, örnekleme kalorimetresi, Higgs parçacığı, SUSY parçacıkları, CMS detector, HF calorimeter, quartz fiber, Cherenkov light, sampling calorimeter, Higgs particle, SUSY particles
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
HF DETEKTÖRÜNDE ENERJİ KALIBRAS YONU (Yüksek Lisans Tezi) Gönül ÖZÇETİN MUĞLA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2005 ÖZET CMS (Compact Muon Solenoid) detektöründeki HF (Hadronic Forward) kalorimetresinin iki temel amacı vardır: kayıp transvers enerji ölçümlerini geliştirmek ve ileri jetlerin yeniden yapılanmasını ve tanımlanmasını sağlamak. Kayıp transvers enerji ölçümleri, top kuark üretim çalışmaları ve Standart Model Higgs parçacığı ve süpersimetrik (SUSY) parçacıkları araştırmaları için önemlidir. Bu çalışmada, duş parçacıkları tararından oluşturulan Cherenkov ışığının saptanması temeline dayanan bir örnekleme kalorimetrede yüksek enerjili elektronlar için test sonuçlan sunulmuştur. Bu detektör HF kalorimetresi için bir modeldir ve bakır matris içine gömülen ince kuartz fiberlerden oluşmuştur. Bu çalışmada HF kalorimetresinin enerji çözünürlüğü incelemiştir.
Özet (Çeviri)
VI ENERGY CALIBRATION AT HF DETECTOR (M. Sc Thesis) MU?LA UNIVERSITY INSTITUTE of SCIENCE and TECHNOLOGY 2005 ABSTRACT The HF (Hadronic Forward) calorimeter has two main objectives in CMS (Compact Muon Solenoid) detector: to improve the measurement of the missing transverse energy and to enable identification and reconstruction of forward jets. The measurement of missing transverse energy is important for the study of top quark production and for Standart Model Higgs particle and SUSY particles searches. In this study, beam tests results are presented with high energy electrons of a sampling calorimeter based on the detection of Cherenkov light produced by shower particles. The detector is a prototype for HF calorimeter and it consists of thin quartz fibers embedded in a copper matrix. Energy resolution of HF calorimeter is examined in this study.