5-(p-substitue fenilazo) barbitürik asit türevlerinin sentezi ve bazı geçiş metal komplekslerinin özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of derivatives of 5-(p-substitue fenilazo) barbituric acid and investigation of properties of some transition metal complexes
- Tez No: 167838
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAMAZAN GÜP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Barbitürik Asit, 3 Dimetil Barbitürik Asit, metal kompleksleri, Diazolama, Azo boyalan, Diazo bileşiği, Barbituric Acid, 3 Dimehtyl Barbituric Acid, metal complexes, Diazotisation, Azo dyes, Diazo component Page Number : 69 Adviser : Yrd.Doç.Dr. Ramazan GÜP
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
5-(p-SUBSTİTUE FENİLAZO)B ARBİTURİK ASİT TÜREVLERİNİN SENTEZİ VE BAZI GEÇİŞ METAL KOMPLEKSLERİNİN ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Bülent KIRKAN MUĞLA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2005 ÖZET Bu çalışmada, barbitürik asit ve p-aminobenzoik asit hidrazon içeren dört yeni azo bileşiği, 5-{[[4-(fenü)metilen) hidrazmokarbonil]fenilazo]6-Wdroksipirinıidine- 2,4-dion HLı), 5-{[[4-(fenü)metilen]hidrazinokarbonil]fenilazo}6-hidroksi- 13dimetilpirimidin-2,4-dion(HI^),5-{[[4-(4-idroksifenil)metilen] hidrazinokarbonil] fenüazo}6-hidroksipirimidin-2,4-dion (HL3), 5-{[[4-(4-hidroksifenil)metilen] hidrazmokarbonil]femlazo}6-Wdroksi-13dimetüpirimidin-2,4-dion (HL4), p- aminobenzoik asit [(fenil/4-bidroksifenil)metilen]hidrazitin aril diazonyum tuzlarının, barbitürik asit ve 1,3 dimetil barbitürik asit ile 0-5 °C'de pH 9-10'da kenetlenmesiyle elde edilmiştir. Daha sonra elde edilen bu ligandların Cu(II), Ni(H) ve Co(H) klorür tuzlarıyla metal-ligand oram 1:2 olan geçiş metal kompleksleri sentezlendi. Sentezlenen ligandların ve metal komplekslerinin yapılan elementel analiz, IR,1H NMR, LC/MS, UV-Vis, atomik absorpsiyon spektroskopisi ve magnetik süssebtibilite teknikleri kullanılarak aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI SYNTHESIS OF DERIVATIVES OF 5-(p-SUBSTİTUE FENTLAZO) BARBITURIC ACID AND İNVESTİGATİON OF PROPERTİES OF SOME TRANSITION METAL COMPLEXES (ML Sc Thesis) Bülent KIRKAN MUGLA UNIVERSITY EVSTTTUE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY 2005 ABSTRACT In this study, four new azo dyes containing barbituric acid and p-aminobenzoic acid hydrazone, 5-{[[4-(phenyl)methlylene]hydrazinocarbonil]phenylazo}6- hydroxypyrimidine-2,4-dion (HLi), 5-{[[4-(phenyl)methlylene]hydrazinocarbonil] phenylazo}6-hydroxy-l,3dimethlypyrimidine-2,4-dion (HL2), 5-{[[4-(4- hydroxyphenylazo)metUylene]hydrazinocarbonü]phenylazo}6-hydroxypyrimidine- 2,4-dion (HL3), 5-{[[4-(4-hydroxyphenyl)methlylene]hydrazinocarbonil]phenylazo} 6-hydroxy-l,3dimeMypyriniidme-2,4-dion (HL4), were synthesized in order to synthesis of azo compounds, the diazonium salts of p-aminobenzoic acid [(phenyl/ p- hydroxyphenyl)methlylene]hydrazide were reacted with barbituric acid and 1,3 dimethyl barbituric acid at 0-5 °C. The pH of reaction mixture was maintained within 9-10 during coupling. Then, the complexes of diazonium ligands were synthesized by reacting Cu(H), Ni(D) and Co(H) chloride salts with azo-dyes in methanolic solution. The stoichiometrics of the complexes are (1:2) (M:L). The structures of both ligands and complexes were characterized by elemental analysis, IR, 1H NMR, LC/MS, UV- Visible, atomic absorption spectroscopy and magnetic susceptibility measurements.