Bazı 2-metil?2-[5-metil?4-(sübstitüe fenilazo)-2H-pirazol?3-ilazo]-1,3-indandion'ların sentezi ve görünür bölge absorpsiyon spektrumlarının incelenmesi
Synthesis of some 2-methyl?2-(5-methyl?4-phenylazo-2H-pyrazol?3-ylazo)-1,3-indanediones and investigation of visible absorption spectra
- Tez No: 269956
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN UYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Azo dyestuffs, bisazo dyestuffs, heterocyclic dyestuffs, diazine, 2-methyl-1, 3-indanedione
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
o-,m-,p-sübstitüe anilinler ile diazonyum tuzu hazırlanmış, hazırlanan diazonyum tuzu 3-aminokrotonitril ile kenetlenerek 3-Amino-2-(sübstitüe fenilazo)but-2-ennitril elde edilmiştir. Ürün hidrazin monohidratla etkileştirilerek halka kapanması sağlanmış ve 4-(sübstitüe fenilazo)-5-metil-2H-pirazol-3-ilamin elde edilmiştir. Bileşik yeniden diazolanmış ve 2-metil-1,3-indandionla kenetlenerek 2-metil-2-[5-Metil-4-(sübstitüe fenilazo)-2H-pirazol-3-ilazo]-1,3-indandion elde edilmiştir. Elde edilen bileşiklerin yapıları H-NMR spektrumu, Kütle Sprektrumu (MS) ve FT-IR ile tayin edilmiştir. Ayrıca bileşiklerin UV-GB spektrumları üzerine derişimin, çözücünün, asit ve bazik ortamın etkisi incelenmiştir.Anahtar kelimeler : Azo boyarmaddeler, bisazo boyarmaddeler, heterosiklikboyarmaddeler, diazin, 2-metil-1,3-indandion
Özet (Çeviri)
Diazonium salts were prepared with the use of o-,m-,p-substituted anilines and 3-amino-2-phenylazo-but-2-enenitrile was prepared by the coupling reaction of diazonium salts with 3-amino-but-2-enenitrile and finally 5-methyl-4-phenylazo-2H-pyrazol-3-ylamine was obtained by the ring close of this compound with hydrazine monohydrate. The diazonium salts of these compounds were prepared again and 2-methyl-2-(5-methyl-4-phenylazo-2H-pyrazol-3-ylazo)-1,3-indanedione was prepared by the coupling of 2-methyl-1,3-indanedione at 2-position. The structures of the products synthesized were elucidated by H-NMR, MS and FT-IR spectra. The effects of solvent, concentration and acid-base on absorption spectra of the compounds were also investigated.