İstatistiksel kalite kontrol yöntemleri ve uygulaması
Statistical quality control methods and application
- Tez No: 167837
- Danışmanlar: DR. MEHMET KARAHASAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, İstatistik, Econometrics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Kalite, İstatistiksel Kalite Kontrol, Shewhart Kontrol Grafikleri
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
istatistiksel kalite kontrol yöntemleri ve UYGULAMASI (Yüksek Lisans Tezi) Aytaç PEKMEZCİ MUĞLA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2005 ÖZET Bu çalışmanın amacı, istatistiksel kalite kontrol tekniklerini özelliklede kalite kontrol grafiklerini incelemek ve bir işletmede uygulamasını yapmaktır. Belirtilen amaç çerçevesinde kalite kontrol grafiklerinin temelini oluşturan Shewhart kontrol grafikleri ele alınmıştır. Son yıllarda EWMA ve CUSUM gibi başka grafikler geliştirilmesine rağmen Shewhart grafikleri halen yaygın olarak kullanılmaktadır. Uygulama Muğla ilindeki bir zeytinyağı fabrikasında yapılmıştır. Zeytinyağında bir kalite göstergesi olarak kabul edilen asit basma fire oranındaki değişim incelenmiş ve Shewhart kontrol grafiklerinden X -s grafiğiyle kontrol altına alınmaya çalışılmıştır. Günlük ve saatlik bazda çizilen grafiklerden prosesin asit başına fire oranı açısından arzu edilen biçimde işlemediği ve proseste problemlerin var olduğu görülmüştür. İlgili proses grafiklerle kontrol altına alındığında prosesin kapasitesinin günlük bazda yeterli olduğu ancak saatlik bazda yeterli olmadığı tespit edilmiştir. İşletmenin problemlerini tanımlayarak çözümü için girişimde bulunulması istenmiştir.
Özet (Çeviri)
VI STATISTICAL QUALITY CONTROL METHODS and APLICATION (Msc. Thesis) Aytaç PEKMEZCİ MÜGLA UNIVERSITY INSTITUTE of SCIENCE and TECHNOLOGY 2005 ABSTRACT The aim of this study is to examine the quality control tecniques especially the quality control graphics and to make the applications for a company. At the aim of this study the Shewhart quality control graphics which are the bases of quality control graphics have been examined. İn recent years however the other graphics like EWMA and CUSUM have been developed, Shewhart graphics already have been used widespreadly. Application has been done for an olive oil fabric in Muğla. The variation of loss per acid which is expected as a quality indicator has been examined and has been tried to take under control by X -s graphic. When the daily and hourly graphics were drown, it was seen that the process didn't work as expected and there were problems in the process. When this process was taken under control by the graphics it was found that the capacity of the process was sufficient for daily, but not hourly. It was wanted the company to define its problems and to enterprise for solution. Key Words : Quality, Statistical Quality Control, Shewhart Control Graphics Page Number: 117 Adviser : Dr. Mehmet KARAHASAN