Cyclamen trochopteranthum O. Schwarz endemik türü üzerinde (autekolojik) otoekolojik çalışmalar
Autoecological investigation on an endemic species, Cyclamen trochopteranthum O. Schwarz
- Tez No: 167845
- Danışmanlar: PROF.DR. RAMAZAN MAMMADOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Cyclamen trochopteranthum O. Schwarz, geofit, organik, anorganik, autekolojik, antropogen, arial, populasyon Sayfa adeti : 40 Tez yöneticisi : Prof. Dr. Ramazan MAMMADOV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
VII Cyclamen trochopteranthum O. Schwarz ENDEMİK TÜRÜ ÜZERİNDE OTOEKOLOJİK (AUTEKOLOJİK) ÇALIŞMALAR (YÜKSEK LİSANS TEZİ) BERNA ÖDEN T.C MUĞLA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2005 ÖZET“Cyclamen trochopteranthum O. Schwarz Endemik Türü Üzerinde Otoekolojik (Autekolojik) Çalışmalar”adı altında yapılmış olan bu araştırmada Türkiye için endemik olan söz konusu türün ilkbahar ve yaz dönemlerinde yerüstü ve yeraltı kısımları C2 (Muğla- Denizli) karesinin 11 lokalitesinden toplanılmıştır. Vegatatif ve generatif dönemlerde analizler yoluyla NJP ve K miktarları analiz edilmiştir. Bunun yanı sıra aynı lokalitelerden toprak örnekleri de alınarak organik ve anorganik yapılan belirlenmiştir. Bu bitkinin humusa göre zengin, hafif ve orta alkali, kireççe zengin, bünyece kil,tın ve killi-tırılı topraklarda daha kolayca geliştiği sonuçlarına varılmıştır. P ve K elementlerinde çok fakir, orta ve zengin topraklarda, N elementince zengin topraklarda yayılış göstermektedir. Faydalı elementlere göre Na çok düşük, diğer faydalı elementler ise orta, yeterli ve hatta zengin olan topraklarda yayılmaktadır.
Özet (Çeviri)
vın AUTOECOLOGICAL INVESTIGATION ON AN ENDEMIC SPECIES, Cyclamen trochopteranthum O.Schwarz. (M. ScThesis) Berna ÖDEN T.C MUGLA UNIVERSITY INSTITUTE of SCIENCE and TECHNOLOGY 2005 ABSTRACT In this study, autoecological investigation was carried out on Cyclamen trochopteranthum O. Schwarz which is endemic species for Turkey. The above- and below- ground parts of Cyclamen trochopteranthum O. Schwarz were collected at spring and summer periods from 1 1 different localities in C2 square (Muğla-Denizli). The amounts of N, P and K were analysised at vegetative and generative periods. Moreover the soil samples were collected from the samel 1 localities and their organic and anorganic structures were also determined. It was observed that,this plant can grow up easily in the soils that are rich in the view of humus, slighty and medium alkaline, abundantly lime and clayey soils. This species shows a distribution on soils which are very poor, medium and rich of P, K and rich of N. The amount of Na is very low, the other useful elements amounts are medium, slight, adequate and rich at the soil where they wese^distributed. Key words : Cyclamen trochopteranthum O. Schwarz, geophyte, organic, anorganic, autoecological, antropogen, arial, population. Page number: 40 Adviser : Prof. Dr. Ramazan MAMMADOV