Computer aided heat load calculation of buildings
- Tez No: 1679
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİROL KILKIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar yardımıyla tasarım, ısı yükü hesabı, merkezi ısıtma sistemi tasarımı. -vı, Computer aided design, heat load calculation, central heating system design. -iv
- Yıl: 1987
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
ÖZET BİLGİSAYAR YARDIMIYLA BİNALARIN ISI YÜKÜNÜN HESAPLANMASI TEKÎN, Yusuf Yüksek Lisans Tezi: Mak. Müh. Bölümü Tez /Yöneticisi: Doç.Dr. Birol Kılkış Eylül 1987, 134 sahi f e Bu çalışmada, öncelikle binaların ısıtma yükünü hesaplamak amacıyla etkileşimli bir bilgisayar programı küçük bir ev bilgisaya rında kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Bilgisayar yardımıyla tasa rım;- yöntemi temel alınarak binanın fiziksel modellemesi ve bina ele manları arasında mantıksal ilişki bir hiyerarşik veri yapısıyla ku rulmuştur. Program ısı yükü hesaplamalarında T. S. E, DİN standartları ve Bayındırlık Bakanlığı 'nın şartnamelerine göre işlem yapar. Bu işlemler etkileşimli ısıtma sistemi tasarımı ve seçimi, radyatör seçimi, kazan seçimi, baca hesabı safhalarını da içermektedir. Program BASIC programlama dili ile yazılmış ve kendi çevre bi rimleri ile teçhiz edilmiş Commodore 64 bilgisayarında çalışmaktadır. Program örnek bir tasarım için denenmiş ve sonuçları el ile yapılan hesaplarla karşılaştırılmıştır. Kullanım kolaylığı, süratli çalışma,esnek giriş ve çıkış veri düzeni, etkileşimli ve tamamen belgelenmiş bu programın mimar ve tasarımcı mühendisler için yapıların ısıtma tesisat hesaplarında yararlı bir çalışma aracı olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Computer Aided Heat Load Calculation of Buildings TEKÎN, Yusuf M.S. in Mechanical Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Birol Kıl kış September 1987, 134 pages An interactive computer program mainly aimed for calculating heating loads of buildings has been developed to be used on a small home computer. Taking computer aided design principles as a basis, physical modelling of the building and establishment of the logical relationships among the building elements were carried out by a hierarchial data structure. The program carries out the heat load calculations according to TSE, DIN, standards and specifications of Turkish Ministry of Public Works. The program also, performs other interactive design activities such as boiler selection, radiator selection and positioning, chimney calculations. The program is written in BASIC programming language and operates on Commodore 64 computer equipped with its peripheral devices. The program was tested for a case study and results were compared -111"with manual design calculations. Features such as easy-to-use, fast running, flexible input and output formats, interaction capability and full documentation makes the program a useful tool for the architect and design engineer.