A Model for shaft location selection and ground control approach to shaft design
- Tez No: 16791
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERDAL ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: shaft, shaft location, shaft support, shaft pillar, broken zone. Science
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZET KUYU YERİ SEÇİMİ İÇİN BİR MODEL VE TABAKA KONTROLÜ YAKLAŞIMI İLE KÜYÜ TASARIMI AGHAI, Nader Yüksek Lisans Tezi, Maden Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Erdal ÜNAL Ekim, 1991 167 Sayfa Bu çalışmada, kuyu tasarımının tabaka kontrol bakış açısından incelendiği geniş bir literatür araştırması sunulmuştur. Çalışmada incelenen üç önemli konu en uygun kuyu yeri seçimi, kuyu tahkimat tasarımı ve kuyu topuk tasarımıdır. En uygun kuyu yeri seçimi temel olarak daha önce literatürde verilen ağırlıklı uzaklıkların en küçük toplamı adlı optimizasyon teorisine dayanmaktadır. Bununla beraber, uzun çözüm gerektiren ve oldukça karışık matematik işlemler için gereken süreyi kısaltmak için bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Kuyu tahkimatı tasarımında, kuyu civarındaki gevşemiş (kırılmış) bölgenin kalınlığının belirlenmesi tahkimat gereksinimlerinin saptanması için gereken en önemli aşamalardan bir tanesidir. Literatürde bazı yaklaşımlar olmasına rağmen, bu çalışmada önerilen yöntem, kuyu civarındaki gevşemiş bölgenin kalınlığınınbulunması için daha iyi bir yaklaşım getirmektedir. Bu yöntem ampirik ve analitik yaklaşımlardan elde edilen sonuçların bütünleştirilmesi ile geliştirilmiştir. Tasman teorisinden türetilen kuyu topuğu tasarım önerileri gözönünde tutularak, eğimli damarlarda emniyetli topuk boyutunun belirlenmesi için bir seri tasarım eşitliği geliştirilmiştir. Son olarak, tezde ulaşılan sonuçlar ve ilerdeki çalışmalar için öneriler verilmiştir. Anahtar Kelimeler : kuyu, kuyu yeri, kuyu tahkimatı, kuyu topuğu, kırıklı bölge
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MODEL FOR SHAFT LOCATION SELECTION AND GROUND CONTROL APPROACH TO SHAFT DESIGN AGHAI, Nader M.S. in Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erdal Ünal October 1991, 167 pages A comprehensive literature survey concerning with shaft design from ground control point of view is presented. Optimum shaft location selection, shaft support design, and shaft pillar design are the three major aspects investigated in this study. The selection of the optimum shaft location is mainly based on optimization theory of the Minimum Sum of Weighted distances presented in literature. However, a computer program has been developed to simplify the lengthy and complex process and to reduce the calculation time. Determination of disturbed zone extent around shafts is one of the major steps in estimating support requirements in shaft support design. Although a number of approaches have been suggested in literature, the method presented in this study provides a better estimation of disturbed zone radius. This method has been iiideveloped based on the integration of the results obtained from empirical and analytical approaches. Considering the guidelines for shaft pillar design, derived from subsidence theory, a set of design equations for estimating the shaft pillar size, in inclined seams has been developed. Finally, conclusions reached in this thesis and recommendations for future studies are given.