Niğde ili ve çevresinde yayılış gösteren yer örümceklerinin (Araneae: Gnaphosidae) sistematiği
Systematic of the ground spiders (Araneae: Gnaphosidae) in Niğde province and its surrounding
- Tez No: 167913
- Danışmanlar: PROF.DR. AYVAZ BABAŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Örümcek, Sistematik, Gnaphosidae, Niğde. m, Spider, Systematics, Gnaphosidae, Niğde. iv
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET NİĞDE İLİ VE ÇEVRESİNDE YAYILIŞ GÖSTEREN YER ÖRÜMCEKLERİNİN (ARANEAE: GNAPHOSIDAE) SİSTEMATİĞİ SEYYAR, Osman Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ayvaz BABAŞOGLU Haziran 2005, 84 sayfa Bu çalışmada Niğde ili ve çevresinde yayılış gösteren Gnaphosidae familyası örümcekleri incelenmiştir. 2002 yılının Nisan ayı ile 2004 yılının Eylül ayına kadar olan bu çalışmada Gnaphosidae familyasına ait örümcek örnekleri toplanmıştır. Bölgeden bu familyaya ait 260 erişkin birey toplanmış 15 cinse ait 33 türün varlığı tespit edilmiştir. Bu türler faunistik, ekolojik ve sistematik açıdan mcelenmiştir. Belirlenen türlerin Türkiye ve dünya üzerindeki dağılımları, ayırt edici özellikleri ve sinonimleri verilmiştir. Tespit edilen taksonlardan 1 cins ve 9 tür Türkiye faunası için yeni kayıttır. Yeni kaydedilen taksonlar, Cryptodrassus, Berinda amabilis, Callüepis cretica, Cryptodrassus creticus,, Gnaphosa dolosa, Nomisia palaestina, Poecüochroa senilis, Pterotricha lesserti, Zelotes tenuis ve Z. solstitialis.
Özet (Çeviri)
SUMMARY SYSTEMATIC OF THE GROUND SPIDERS (ARANEAE: GNAPHOSIDAE) IN NÎ?DE PROVINCE AND ITS SURROUNDING SEYYAR, Osman Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Ayvaz BABAŞOGLU June 2005, 84 pages In this study, the ground living spiders Gnaphosidae of the province Niğde and its surrounding were investigated, m this study which was performed between april 2002 and September 2004, spiders of family of the Gnaphosidae were collected. A total of 260 specimens belong to this taxon were collected from the region, 33 species in 15 genera were found. For each species, faunistical, ecological and systematical features were investigated and their distribution in the Turkey and on the world, characteristic features and synonims were given. Among the taxa, one genus and nine species are new for Turkey. The newly recorded taxa are Cryptodrassus, Belinda amabilis, Callilepis cretica, Cryptodrassus creticus, Gnaphosa dolosa, Nomisia palaestina, Poecilochroa senilis, Pterotricha lesserti, Zelotes tenuis and Z. solstitialis.