İklim şartlarının doğal yapı taşlarının dayanımı üzerine etkisi
The effect of climate conditions on strenght of natural building stones
- Tez No: 168073
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN EMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Doğal Yapı Taşları, iklim, Nemlilik, Dayanım, Natural Building Stones, Climate, Humidity, Strength
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
İklim, havadaki nemlilik ve sıcaklık ile tanımlanmaktadır. İklim koşullarındaki farklılık doğal yapı taşlarının kullanım alanları sınırlayabilmektedir. Çalışmada Maden Mühendisliği Kaya Mekaniği Laboratuvarı imkanları dahilinde, farklı dayanımlara sahip çeşitli doğal yapı taşlarının fiziko-mekanik özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Farklı türdeki kayaç numuneleri üzerinde, TS 699(Tabii Yapı Taşlan- Muayane ve Metotlarımda yer alan tabii don tesirlerine dayanıklılık ve don sonu basınç dayanımı deneyleri gerçekleştirilmiştir. Deney sonuçlan TS 25 13 (Doğal Yapı Taşları)' e göre yorumlanmıştır. Bu sonuçlara göre, Tüf ve Canarian Cream doğal yapı taşlan standartlarına uygun kayaçlar değildir. Farklı dayanımlardaki çeşitli doğal yapı taşlarına ait numuneler farklı nemlilik ortamlarında koşullandırılmıştır. Koşullandırılmış numuneler üzerinde tek eksenli basınç dayanımı deneyleri gerçekleştirilmiştir. Nemliliğin kayaç üzerindeki etkisi ortaya koyulmuştur. Aynı şartlarda koşullandırılmış numunelere ait deney sonuçlarındaki farklılık nedeniyle nemlilik-dayanım arasında bir ilişki elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Climate can be described by moisture content and temperature of weather. Differences in climate conditions may limit the usage of natural building stones. In this study, with the possibility of Mining Engineering Rock Mechanics Laboratory, the physico-mechanical properties of different natural building stones that have relatively different strength have been determined. On the different kinds of rock samples, natural freezing effects and compressive strength test after freezing experiment which exist in TS 699 (Natural Building Stones-The Methods of Inspection and Experiment) has made. Experiment results have been commented on according to TS 2513 (Natural Building Stones). According to these results Tuff and Canarian Cream are not valuable as natural building stones up to the standards. Samples of different natural building stones in different strength have air conditioned in different moisture conditions. Uniaxial compressive tests has been done on these air conditioned samples. Because of the differences in experiment results which belongs to the air conditioned samples at the same conditions, the relationship between moisture and strength couldn't be obtained.