Kesintisiz güç kaynağı eviricisi için sayısal kontrollü gerilim ve akım denetleyicisi tasarımı
Design of digital voltage and current controller for UPS inventer system
- Tez No: 168092
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RİFAT EDİZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: PWM Evirici, Tekrariamalı Kontrol, Doğrusal olmayan yük, THD, DSP, Matlab, Simulink, PWM Inverter, Repetitive Control, Non-Linear Load, THD, DSP, Matlab, Simulink il
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Bu çalışmada, doğrusal olmayan yüklerde, harmonik bozunumu düşük gerilim sinyali üreten anahtarlamalı evirici için denetleyici tasarımı, benzetimleri ve gerçeklendirilme çalışmaları yapılmıştır. Doğrusal olmayan yükler, sinozoidal dalga formunda olmayan akımlar çekmektedirler. Zamanla doğrusal değişmeyen bu akımlar, evirici çıkış gerilim dalga formunda harmonik bozunumların oluşmasına sebep olmaktadır. Bu çalışmada, kesintisiz güç kaynağı çıkış geriliminde doğrusal olmayan yüklerden kaynaklanan harmonik bozunumunu kompanze etmek için tekrarlamak kontrol tekniği üzerinde çalışılmıştır. Denetleyici Matlab/Simulink ile tasarlanarak benzetimleri yapılmıştır. Benzetim modeli IGBT evirici LC filtre, DC tarafında kondansatörlü yük bulunan tam dalga doğrultucu yükten oluşmaktadır. Benzetim sonuçlarında evirici çıkışma doğrusal olmayan yük bağlı iken tekrariamalı kontrol yapısının THD'yi 1.5% seviyesine düşürdüğü gözlenmiştir. Bu değer kabul edilebilir değer olan 5%'den oldukça düşüktür. Çalışmada tasarlanan denetleyici, Texas Instrument eZdsp F2812 DSK kullanılarak tek fazlı tam köprü evirici üzerinde gerçeklendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, a controller for PWM inverters which generates low harmonic distortion voltage waveform under non-linear loads is designed, simulated and implemented. The nonsinusoidal currents drawn by the non linear loads connected at the output of the inverter result in distortion in the output voltage waveform. In this study repetitive control technique is investigated in order to compensate harmonic effects on voltage waveform resulted from non linear loads. The controller is designed and simulated in Matlab Simulink tool. The simulation model includes IGBT inverter, LC filter, full-bridge diode rectifier with DC side capacitor and resistive load. The simulation results showed that the repetitive controller reduces the THD of the output voltage of inverter to % 1.5. This value is much lower than the acceptable THD level which is 5%. The repetitive controller is implemented using eZdsp TMS320F28Î2 DSK board and a single phase full-bridge inverter.