Polianilin ile türevlerinin paslanmaz çelik yüzeyinde elektrokimyasal sentezi ve anti-korozif özellikleri
Electrochemical synthesis of polyaniline and its derivatives on stainless steel and their anti-corrosive properties
- Tez No: 168101
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YÜCEL ŞAHİN, PROF.DR. GÖZEN BEREKET
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Elektropolimerizasyon, korozyon, poîianüin, paslanmaz çelik, 2-sübstitüe poîianilin, Electropolymerkation, corrosion, polyaniline, stainless steel, 2- substituted polyaniline
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Doktora Tezi POLÎANİLİN ile TÜREVLERİNİN PASLANMAZ ÇELİK YÜZEYİNDE ELEKTROKİMYASAL SENTEZİ ve ANTİ-KOROZİF ÖZELLİKLERİ Evrim HÜR Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı, Fizikokimya Bilim Bak Danışman: Prof. Dr. Gözen BEREKET İkinci Danışman: Doç. Dr. Yücel ŞAHİN Nisan 2005, 132 sayfa Bu çalışmada, poîianüin (PANi), poü(2-iyodoanilin) (PIANi), poli(2- kîoroaniîin) (PCÎANi), poli(2-toîuidin) (PT), poli(2-anisidin) (PANis) ve bunların anilin iie kopolimerleri tetra-n-bütiiamonyumperklorat ve perklorik asit içeren asetonitrii çözeltisi içerisinde 304-pasiannıaz çelik (PÇ) yüzeyinde eiektrokimyasai bir yöntemle sentezlenmiştir. Elde edilen bu filmler eiektrokimyasai ve spektroskopik yöntemlerle karakteriz© edilmiştir. Poiimer kaplı PÇ elektrotlarının korozyon davranışlan 0,5 M HC1 içerisinde incelenmiştir. Korozyon test yöntemleri olarak açık devre potansiyelinin zamanla değişimi, potansiyodinamik polarizasyon eğrilerinin Tafeî ekstrapoiasyonu ile korozyon kızı belirleme ve eiektrokimyasai impedans spektroskop! yöntemleri kullanılmıştır. Sentezlenen filmlerin PÇ elektrodu pasifleştirme ve engel filmi oluşturma mekanizmaları İle korozyona karşı koruduğu gözlenmiştir. PANi, PANis, fc-PANis ve fe-PCîANi filmlerinin koruyucu etkileri temelde pasifleştirme özelliklerinden PIANi, PCÎANi, PT, fo-PIANi ve kû-PT filmlerinin koruyucu etkilerinin ise engel filmi oluşturma özelliklerinden (katodik oksijen indirgenme reaksiyonunu önlemelerinden) kaynaklandığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
İİ ABSRTRACT Ph.D Thesis ELECTROCHEMICAL SYNTHESIS of POL YANILINE and ITS DERIVATIVES on STAINLESS STEEL and THEIR ANTI-CORROSIVE PROPERTIES Evrim HÜR Osmangazi University Graduate School of Natural and Applied Sciences Chemistry Program Supervisor: Prof. Dr. Gözen BEREKET Co-Supervisor: Assoc. Prof. Yücel ŞAHİN April 2005, 132 pages In this study, polyaniline (PANi), poiy(2-iodoaniline) (PIANi), poly(2- chloroaniline) (PClANi), poly(2-toluidine) (FT), po!y(2-anisidine) (PANis) and their copolymers with aniline were synthesized using electrochemical method on 304-stainiess steel electrodes (SS) in acetonitriie solution containing tetrafouthylammonium perchiorate and perchloric acid. The structure and properties of these polymer films were characterized by spectroscopic and electrochemical methods. The corrosion characteristics of polymer coated SS electrodes in 0.5 M hydrochloric acid solution were investigated. Open circuit potential-time curves, potentiodynamic polarization, and electrochemical impedance spectroscopy techniques were used as corrosion test methods. Mechanism of corrosion protection of SS electrode by these synthesized films associated with passivation and harrier effect, Protection mechanism of PANi, PANis, C0-PC1ANİ and ra-PANis films are mainly related with their passivation behavior while protection mechanism of PIANi, PCSANi, PT, «?-PÎANi ve co-FT films mainly related with their barrier behavior.