2, 2/, 3, 4-tetrahidroksi-3/-sülfo-5/-nitroazobenzen ile alüminyumun spektrofotometrik tayini
Spectrophotometric determination of aluminium with 2, 2/, 3, 4-tetrahydroxy-3/-sulpho-5/-nitroazobenzene
- Tez No: 168100
- Danışmanlar: PROF.DR. TEVFİK GEDİKBEY, Y.DOÇ.DR. ÜLKÜ DİLEK UYSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Tetrahidroksiazon SN, Alüminyum, Spektrofotometrik tayin, İlaç süspansiyonu, Granit, 4-tetrahidroksi-3/-sülfo-5/-nitroazo benzen, Tetrahydroxyazon SN, Aluminium, Spectrophotometric determination, Pharmaceutical analysis, Granite, 4-tetrahydroxy-3'-sulpho-5/- nitroazo benzene
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada spektrofotometrik alüminyum tayini için 2,2/,3,4-tetrahidroksi-3/- sülfo-S'-nitroazobenzen (tetrahidroksiazon SN) ligandı kullanılarak hassas ve seçici yeni bir UV-görünür spektrofotometrik yöntem geliştirilmiştir. Alüminyum ile 2,2',3, 4-tetrahidroksi-3/-sülfo-5/-nitroazo benzen (tetrahidroksiazon SN) ligandının oluşturduğu kompleksin optimum pH'ı 4 olup, 479 nm'de maksimum absorbans verdiği saptanmıştır. Bu yöntem 0,005-1,079 ug/mL aralığında Lambert Beer kanununa uymaktadır. Bu şartlarda kompleksin molar absorplama katsayısı 4,97.1 04 L.mor'.cm"1 olarak bulunmuştur. Optimum şartlarda kompleks stokiyometrisi mol oranı ve job yöntemi ile belirlenmiş olup, M :L oranı 1 :2 olarak bulunmuştur. Geliştirilen bu yöntem sertifikalı granit ve ilaç süspansiyonunda alüminyum tayinine başarıyla uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a UV-visible spectrophotometric method selective and sensitive was developed with 2,2/,3,4-tetrahydroxy-3/-sulpho-5'-nitroazobenzene (tetrahydroxyazon SN) ligand for the determination of aluminium. It was determined that the optimum pH of the complex was 4 and optimum wavelength was 479 nm. This method obeys Lambert Beer Law in the range of 0.005- 1.079 (j,g/mL aliminium. A calibration curve was performed for the developed spectrophotometric method. The molar absorptivity of the complex was found as 4.97x1 04 L. mol“1. cm”1 in these conditions. The stoichiometry of the complex was determined by mole-ratio and Job methods and found as 1 :2 in optimum conditions. The developed method has been successfully applied to the determination of aluminium in certified pharmaceutical suspension and granite.