Metal-kauçuk birleştirmelerinde yapıştırıcı performansının incelenmesi
Examining the performance of the rubber to metal bonding agent
  1. Tez No: 168212
  2. Yazar: MERT METE LAKERTA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. REŞAT ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kauçuk, Yapışma, Yapıştırıcı, Fosfat Kaplama, Rubber, Bonding, Adhesive, Phosphate Coating n
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Bu çalışmada Kauçuk Metal parça yapıştırıcılarının, yapışma sonrası performansının ASTM D 429-03 Metod F ile test edilerek incelenmesi ve en iyi performansı gösterdiği işlem süresi, sıceklığı ve yapıştırıcı (cover ) tabaka kalınlığının belirlenmesi hedeflenmiştir. Yapılan çalışmada doğal kauçuk kullanılmıştır. Konvensiyonel vulkanizasyon sistemde 60 Shore sertlikte hazırlanmış bir kauçuk bileşiği ile kauçuk metal yapışmalarında, genellikle çok gözlü kalıplarda kullanılan, ısı mukavemeti yüksek, cover 1 tipi yapıştırıcı olan Megum 181 ve primer (ilk kat yapıştırıcı) olarak Megum 3351 ile çalışmada kullanılmıştır. Test için ASTM D429-03 metod F'e uygun standart büyüklükteki metal plakalar kullanılmıştır. Hazırlanan bu plakalara metal yüzey hazırlama işlemi olarak fosfat kaplama işlemi uygulanmış ve yapışma yüzeyi yapıştırıcı uygulamaya ve bağ oluşumuna uygun hale getirilmiştir. Yapıştırıcı uygulanması için hazırlanmış olan metal plakalara sprey yöntemi ile primer Megum 3351 ve değişik kalınlıklarda cover olarak Megum 181 uygulanmıştır. Yapıştırıcı uygulanan bu plakalar sıcaklık ve süre kontrollü preste transfer metodu ile kalıplanmış ve değişik süre ve sıcaklıklarda numuneler hazırlanmıştır. Değişik cover tabaka kalınlıklarında ve değişik sıcaklık ve sürede hazırlanmış bu numuneler test laboratuvarında 1488 model Zwick test makinasında test edilmiş, test edilen numunelerin ortalama kopma kuvveti bulunmuştur. Bu veriler ışığında kullanılan yapıştırıcının bağ kuvvetinin işlem sıcaklığına, süresine ve uygulanan cover ve primer tabaka kalınlıklarına göre değişimi karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar neticesinde yapıştırıcı ve kauçuk bileşiğinin en etkin yapışması için gerekli optimum işlem sıcaklığı, süresi ve tabaka kalınlığı bulunmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
n EKAMINING THE PERFORMANCE OF THE RUBBER TO METAL BONDING AGENT ABSTRACT The aim of this study is, to examine the performance of rabber metal adhesives after bonding by using the ASTM D429-03 Metod F and to determine the process time, temperature, thickness of the adhesive (cover ) layer to reach the best bonding performance. in this study naturel rubber has been used. A rubber compound which has been prepared at 60 shore hardıiess in conventionel vulcanisation system applied with primer named Megum 3351 and a cover which has a high heat resistance named Megum 181. Megum 181 is generally used in moulds which have many cavities. Steel plates (St 37) has been prepared according to the standart sizes of ASTM D429-03 Method F for the tests. Phosphate coating has applied to these steel plates as a process of preparing metal surface and the surface has been prepared for application of primer and borçding. Primer Megum 3351 and Cover Megum 181 at different thickness of cover Megum 181 has been applied to the previously prepared metal surfaces by spraying. After this proces the plates has been moulded by a press which has a time and temparature control unit and different samples has been prepared in different time, cover thickness and temperature condition. Tests has been done with the 1488 model Zwick test machine by using the samples which has been prepared in different curing time, temparature and thickness of the adhesive (cover ) layer. Avarage breaking stress of the samples has been found. The variation of adhesive according to the process temperature and thickness of the adhesive (cover) layers of bonding force has been examined with these data. As a result, the optimum process temperature, time and thickness of the adhesive (cover) layer have been tried to determine.