MIG-MAG kaynağında dikiş geometrisini etkileyen faktörlerin incelenmesi
Research of factors effecting welding joint geometryin MIG-MAG welding
  1. Tez No: 168213
  2. Yazar: ÖZGÜR CİHAN BERK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURETTİN YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karışım Gazlar, Nüfuziyet Derinliği, Dikiş Genişliği, Islatma Kabiliyeti, D/W Oranı, Mixture of Gases, Depth of Penetration, Width of Welding Joint, Wetting Capability, DAV Rate
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Günümüzde kaynak bağlantılarının kullanımı giderek artmaktadır. Kaynaklı birleştirmelerde kullanılan yöntemler arasında gazaltı kaynak yöntemlerinin önemi giderek artmaktadır. Gazaltı tekniklerinden MAG tekniği aktif gazla; MIG kaynak tekniği asal gazla kuşanılmaktadır. Fakat teknolojinin ilerlediği ölçüde gereksinimler bu iki gazın karışımlarının kullanımını gerektirmiştir. Asal gaz ile aktif gazların karıştırılması ile her iki gazın taşıdığı iyi özellikler kaynak dikişine yansıtılmakta ve optimum penetrasyon derinliği (nüfuziyet) ile dikiş genişliği elde edilmektedir. Asal ve aktif gazların uygun oranda karıştırılması ile maliyet optimize edilerek; görünümü ve mekanik özellikleri iyi dikişler elde edilmelidir. İmalat sektöründe yaygın kullanıma sahip çeliklerden biri olan St-37 çeliğinin gazaltı kaynağında kolay temin edilebilen CO2, O2 ve Argon gazlan kullanılmaktadır. Bu çalışmada 200x100x8 mm ölçülerinde hazırlanan deney parçalan aynı koşullar altında olmak üzere 9 çeşit gaz karışımı ile kaynak edilmiştir. Kaynakta kullanılan koruyucu gazların kaynak geometrisi, mikro yapı ve mekanik özellikleri açısından kaynak bağlantısına olan etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT RESEARCH OF FACTORS EFFECTING WELDING JOINT GEOMETRY EV MIG-MAG WELDEVG Nowadays, uses of welding connections are commonly increasing. in the techniques that using in welding; GMAW's importance is increasingly widespread. GMAW techniques classified in two groups that öne of them is MAG is used with Active gas and the other is MIG is used with Inert gases. With the ratio of the improvement of technology, it is need to use mix of these two gases. By the mixing of these two gases, good properties of both two gases are reflected to vvelding joint and either penetration depth ör vvelding joint width are provided with good property. By mixing appropriate rate of inert and active gases with optimizing costs should be provided visions and mechanical properties of welding joints are very good. St-37 steel has commonly use in production sector that is using with easily supplied gases like CO2, O2 and Argon in GMAW welding process. At this work experimental pieces were prepared in 200x100x8 dimensions and were welded with nine types of gas mixture under the same conditions. Effects of use of gases were observed to Micro structure, welding geometry and mechanical properties of welded joints.