Taze ve kuru reyhan (Ocimum basilicum L.) örneklerinin antimikrobiyel etkilerinin araştırılması
- Tez No: 168256
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MİHRİBAN KORUKLUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ocimum basilicum (reyhan), antimikrobiyel etki, baharat, esansiyel, Ocimum basilicum (sweet basil), antimicrobial effect, spices, essential oil
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Günümüzde kullandığımız birçok bitki ve baharat, aroma ve koku özellikleri kadar koruyucu ve tıbbi güçlerinden dolayı da eski kültürler tarafından bilinmekteydi. Esansiyel yağlar bitkisel materyallerden ekstrakte edilen, antibakteriyel, antifungal, antioksidan ve antikanserojen özelliklere sahip olan ve bu özelliklerinden ötürü birçok gıdada doğal katkılar olarak kullanılabilen doğal ürünlerdir. Bitki ekstraktları ve esansiyel yağlar birçok ülkede kimyasal koruyuculara alternatif olarak düşünülmüştür. Bu çalışmada taze ve kuru reyhan (Ocimum basilicıım L.) örneklerinin esansiyel yağ ve ekstraktlarının Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bifidobacterium lactis, Candida albicans, Schizosaccharomyces pombe ve Hansemda anomala, Aspergillus niger ve Penicillium roquefortir nin gelişmelerine ve canlı kalmalarına etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Engelleyici etki disk difüzyon metodu kullanılarak belirlenmiştir. Sonuç olarak reyhan esansiyel yağlarının etil alkol, aseton ve etil alkol-asetonla (1:1) hazırlanan ekstraktlara göre daha etkili olduğu, küflerin bakteri ile mayalara göre esansiyel yağ ve ekstraktlara daha dayanıklı oldukları ve taze olarak reyhan kullanımının kurutulmuşlara göre en iyi sonuç verdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT Many of spices and herbs used today were known to the people of ancient cultures throughout the world, and they were valued for their preservative and medicinal power as well as their flavor and oder qualities. Essential oils are natural products extracted from vegetal materials, which because of their antibacterial, antifungal, antioxidan and anti-carcinogenic properties can be used as natural additives in many foods. Plant extracts and essential oils are thought about an alternative in many countries instead of chemical additives. The purpose of this study was to examine the effectiveness of fresh and dried sweet basil (Ocimıım basilicum L.) essential oil and extracts for control of growth and survival of Staphylococcus aureus, Escherichia coll, Bifidobacterium lactis,, Candida albicans, Hansemda anomala, Schizosaccharomyces pombe. Aspergillus niger and Penicillium roquefortii. Inhibitory effect tested by the paper disc agar diffusion method. Sweet basil essential oil was found more effective than sweet basil ekstracts which were prepared with ethyl alcohol, aceton, ethyl alcohol-aceton (1:1). It was determined that bacteria and yeast were more sensitive than fungi to sweet basil essential oil and extracts and using fresh sweet basil gave the best results than dried samples.