Yeni 4-vinil benzoik asit içeren porfirazinlerin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesize and characterization of porphyrazines which contain 4-vinyl benzoic acid
  1. Tez No: 168305
  2. Yazar: GÜLAY ARSLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NACİYE COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Porfirazin, tetraazaporfirin, ftalosiyanin, porfirin, 4-vinilbenzoik asit vıu, Porphyrazine, tetraazaporphyrin, phthalociyanine, porphyrin, 4-vinyl benzoic acid IX
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Porfirin, ftaIosiyanin(Pc) ve porfirazinIer(Pz) makrosiklik tetrapirol türevleridir. Porfirin ve ftalosiyaninlere göre porfirazinler ilk sentez edildikleri tarihten beri daha az incelenen grup olmuştur. Çözünür türevlerinin son zamanlarda etkin bir şekilde sentez edilmesi ile, porfirazinlerin yapı türevleri önem kazanmaya başladı. Tetraazaporfirinlerin porfirinlerden farkı, mezo pozisyonundaki azotun makro halkanın elektronik karakterini değiştirmesidir. Periferal sübstitüe porfirazinlerin değişik optik, manyetik ve elektronik özellik sergileme potansiyelleri vardır. Son yıllarda periferal sübstitüe porfirazinlerle ilgili olarak yapılan geniş çaplı araştırmalar, bu tetrapirol türevlerinin, pek çok uygulama alanı olan ftalosiyaninlere alternatif olacağını göstermiştir. Bu alanlar; malzeme bilimi, tümörlerin fotodinamik terapisi, pigment ve boyar maddelerdir. Farklı sübstitüentler, porfirazin ligandlarının organik çözücülerde daha iyi çözünmelerini sağlar. Bu çalışmanın amacı, periferal pozisyonda 4- vinil benzoiloksi grupları bulunduran porfirazin sentezinin yapılması ve yapısmm aydınlatılmasıdır. Polimer porfirazinin monomerin özelliklerini kuvvetlendireceği düşünülmektedir. Amaçlanan bileşiği elde etmek için başlangıç maddesi olarak kullanılan ditiyomaleonitril disodyum tuzu karbondisülfür ve sodyumsiyanürden iki kademede sentezlendi. 1,2 bis(2-hidroksietiltiyo)maleonitril(P3) EtOH'lü ortamda 2-bromoetanol ile reaksiyonundan elde edildi. Periferal konumlarda tiyoetilhidroksi içeren magnezyum porfirazin bileşiği(P4) toz magnezyum ve n-propanol ile riflaks edilerek sentezlendi. 4- vinilbenzoik asit ile P4 bileşiğinin esterleşmesi, kuru piridinli ortamda DCCI ve p- toluensulfonik asit kullanılarak gerçekleştirildi. Oluşan yapılar FT-IR, UV.-vis., 1H NMR, 13C NMR ve TLC yöntemleri ile aydınlatıldı. P5 bileşiğinin polimerleşmesi ise AIBN ile 60 C'de 2 saat ısıtılması gerçekleştirilmiştir. Polimerin(P6) FT-IR spektrumu alınarak, yapısı tayin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Tetrapyrrolitic macrocyclic ring systems are porphyrins and tetraazaporphyrins, which include phthalocyanines and porphyrazines. Altough porphyrins and phthalociyanines have been studied well, porphyrazines have received considerably less attention since their first synthesis. With the recent introduction of efficient syntheses of soluble derivatives, however, porphyrazines promise to gain in prominence over their structural derivatives. In constrant to porphyrins, mezo substitution of nitrogen in tetraazaporphyrins modulates the electronic character of the macrocycle. Periherally functionalised porphyrazines have the potential to exhibit novel optical, magnetic and electronic properties. Intensive research interest in periphally functionalized porphyrazines during the last decade has shown that these tetrapyrol derivatives shoul be considered as alternatives to the phthalociyanines that have found extensive application in many fields. These include material science and photodynamic therapy of tumors as well as pigments and dyes. A range of different substituent provides porphyrazine ligands with interesting new features such as greatly enhanced organic solubility compared to their phthalociyanine counter parts. In the present work our aim has been prepared to different metallo porphyrazines which include 4-vinyl benzoic acid groups. The starting point for all these compounds is sodium salt of dithiomaleonitrile which is obtained in two steps from carbondisulfide and sodium cyanide.Metal free and two hydroxyethylthio groups on peripheral position have been synthesized from the disodium salt of dithiomaleonitrile and 2-bromoethanole. MgPz has been synthesized through the reaction of magnesium and n-prophanol with bis(2- hydroxyethylthio)maleonitrile(P3). Magnesium porphyrazine(P4) has been synthesized from the 4-vinylbenzoic acid and p-toluensulfonic acid. Molecular structure of porphyrazine have been investigated and characterized by UV, FT-IR, *H NMR, 13C NMR and TLC analysis methods. Polymer porphyrazine have been synthesized from the reaction of (P5) and AIBN. Polymer porphyrazine(P6) have been investigated by FT-IR.