2-naftalenkarboksi esterlerini içeren porfirazinlerin metal komplekslerinin sentezi ve spektroskopik özelliklerinin incelenmesi
Synthesis and spectroscopic characterization of metal porphyrazine complexes which contain 2-naphthalenecarboxy esters
  1. Tez No: 168306
  2. Yazar: ONUR ATAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NACİYE COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: porfirazin, tetraazaporfirin, 2-naftoik asit vm
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Porfirinler, ftalosiyaninler, tetrabenzoporfirinler ve porfirazinler, tetrapirol türevleri olarak adlandırılırlar. Bu yapılar elektrofotografi, optik veri toplanması, gaz sensör, sıvı kristal, tümörlerin fotodinamik terapisi pigment ve boya gibi pek çok alanda uygulama alam vardır. Porfirazinler gösterdikleri yüksek simetri, düzlemsel yapı ve elektron delokalizasiyonu nedeniyle, kimyacılar ve spektroskopistler için çalışma konusu olmuştur. Bu çalışmanın amacı, periferal konumlarda sekiz adet naftalenkarboksi grupu taşıyan yeni bir porfirazin türevi hazırlanmasıdır. Periferal konumlarda sübstitüe gruplar bulunan porfirazinler ilginç optik, manyetik ve elektronik özellikler sergileme potansiyaline sahiptir. l,2-bis(hidroksietiltiyo)maleonitril bileşiği, disodyum tuzu halindeki başlangıç maddesinin 2- brometanol ile mutlak alkol (etanol) içerisinde 3 gün süren reaksiyonu sonucu elde edilmiştir. Magnezyum, n-propanol ve bis(2-hidroksietiltiyo)maleonitrilin siklotetramerizasyon reaksiyonu ile magnezyum porfirazin (P4) sentez elde edildi. Porfirazin üzerindeki OH gruplarının karboksilik asit ile esterleşme reaksiyonuna sokulmasıyla naftalenkarboksi sübstitüe porfirazinler elde edilmiştir. Naftalen sübstitüe magnezyum porfirazin, (P5) trifloroasetik asit ile muamele edilerek metalsiz porfirazine (P6) elde edilmiştir. Bu ürünün bir sonraki reaksiyonunda, çeşitli metal tuzlan (kobalt(II) asetat, nikel(II) asetat ve çinko(II) asetat) ile reaksiyona sokulması ile (M=Co (P7), Ni (P8) ve Zn (P9)) metalli (MPz) porfirazinler elde edilmiştir. Elde edilen ürünlerin UV, İR, !H NMR ve 13C NMR spektrumları incelenmiş ve karakterize edilmiştir..
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Tetrapyrrolitic macrocyclic ring systems are porphyrins, tetraazaporphyrins, phythalocyanines and porphyrazines. These compouns have been used electrophotography, optical data, photodynamic therapy of tumors, liquid crystals, pigments and dyes. Porphyrazines have been of considerable interest to spectrocopist and theoriticians for their high symmetrical, planar structure and electron delocalisation. In the present work our aim has been prepared to different peripheral porphyrazines which include eight naphtalencarboxy groups. Peripherally-functionalized porphyrazines have the potential to exhibit novel optical, magnetic and electronic properties. l,2-bis(hydroxyethylthio)maleonitrile has been obtained from the reaction of disodium salt, 2- bromoethanole and ethanol at three days. MgPz (P4) has been synthesized through the cyclotetramerization reaction of magnesium and n-prophanol with bis(2- hydroxyethylthio)maleonitrile. Naphalenecarboxy substitue porphyrazines (P5) have been obtained from the esterification reaction of 2-naphtoic acid and OH groups on the porphyrazine molecule. The metal free pophyrazine (P6) derivative was obtained by its treatment with trifluroacetic acid and further reaction of this product with cobalt(II) acetate, nickel(II) acetate and zinc(II) acetate led to the metal porphyrazine (MPz, M=Co (P7), Ni (P8) ve Zn (P9)). These new compounds have been investigated and characterized by UV, FT-IR, !H NMR, ve 13C NMR analysis methods. Keyword : porphyrazine, tetraazaporphyrin, 2-napthoic acid IX