Kent bilgi sistemi elektrik bileşeninin tasarımı ve uygulaması
Design and application of electric component of urban information system
- Tez No: 168312
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FATMAGÜL BATUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Teknik altyapı, elektrik, Kent Bilgi Sistemi, CBS, Infrastructure, electric, Urban Information System, GIS
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Kentsel yaşamın vazgeçilmez parçası olan teknik altyapı tesisleri, insanların daha rahat yaşam sürmelerine olanak sağlar. Kentlerin hızla büyüyüp gelişmesiyle birlikte teknik altyapı tesisleri de gelişmekte ve karmaşık yapı almaktadır. Bu gelişme, teknik altyapı tesislerinde planlama, bakım-onarım çalışmalarını gerektirmektedir. Bakım-onarım çalışmaları sırasında kentsel düzenin bozulmaması ve tesislerin birbirine zarar vermemeleri için bu tesislerin bir sistem içinde ele alınması gerekir. Gelişen teknolojilere paralel olarak bu tesislerinden sorumlu kurumların, Teknik Altyapı Bilgi Sistemlerini oluşturmaları gerekir. Yerel Yönetimlerin bünyelerinde bulunan KBS ile bu sistemlerin iletişim içinde olması kaçınılmazdır. Bu çalışmada KBS'nin vazgeçilmez bir parçası olan elektrik konusu ele alınmış, KBS elektrik bileşeninin tasarımının ve uygulamasının yapılması amaçlanmıştır. Tez 6 bölüm ve 5 ekten oluşmaktadır. Birinci bölümde kentlerde teknik altyapının durumu anlatılmış, yaşanan sorunlar ve bilgi sistemi oluşturma gereğine değinilmiş ve çalışmanın amacı belirlenmiştir. İkinci bölümde, bilgi sistemi oluşturmak için kullanılan CBS yazılımlarının fonksiyonları incelenmiştir. Üçüncü bölümde Kent Bilgi Sistemi ve elektrik dağıtım sistemi elemanlarına ait kavramlar anlatılmış ve KBS bileşeni olarak elektrik donatısı ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ülkemizdeki elektrik dağıtım sistemlerine örnekler verilmiştir. Beşinci bölümde KBS elektrik bileşenini oluşturmak için mevcut durum, veriler, sorunlar, beklentiler ortaya çıkarılmış ve değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda Elektrik Dağıtım Bilgi Sistemi tasarlanmış, KBS ile bütünleştirilmiş ve uygulaması yapılmıştır. Altıncı bölümde yapılan çalışmanın sonuçlan anlatılmış ve kurulacak yeni sistemlerde olması gerekenlere değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Infrastructure, which has crucial importance in urban living, provides people to have a life in better condition in urban areas. While urban areas are improvring and becoming larger, infrastructure in those areas improves and also becomes more complex. Because of this development infrastructures need to be planned and maintened. During the mainantanence work, it is necesarry to deal with infrastrucres in a system to preserve the urban life and to prevent the new one affect the other. Responsible organizatons or authorities should have an infrastructure information system in parallel to the devoloping technologies. It is inavoidable that those organisations should also be in contact with the UIS departments of local governments. In mis study, electric infrastructure that is an important part of UIS is taken in to consideration. It is aimed to design and apply the electricity components of UIS. This Thesis includes six chapter and five appendices. In the first chapter, the condition of infrastructure in urban areas is defined. The current problems and the necessity for infrastructure information system is given and the aim of this study is described. In the second chapter, the functions of GIS software used for developing information systems are investigated. In the third chapter, the concept of UIS and electricity distribution sistem is defined and electric component of UIS is taken in to consideration. In forth chapter, the examples of electricity distribution systems in our country are presented. In the fifth chapter, to create the electric component of UIS, the current situation, problems, expectations and available data are investigated and evaluated. As a result of this evaluation an information system is designed and application is made. In the sixth chapter, the results of a case study are presented and needs for the new information systems are mentioned.
Benzer Tezler
- Assessment of urbanization history of Addis Ababa city, Ethiopia
Addıs Ababa cıty, Ethıopıa'nın kentleşme tarihinin değerlendirilmesi
ABDURAHMAN HUSSEN YIMER
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
Şehircilik ve Bölge PlanlamaMersin ÜniversitesiŞehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ALİ CENAP YOLOĞLU
- Noise cancellation with adaptive filters on the public radio spectrum
Kamu telsiz spektrumunda gürültünün adaptif filtrelerle önlenmesi
ÇAĞLAR ÖZÇETİN
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiTelekomünikasyon Ana Bilim Dalı
PROF. SEDEF KENT PINAR
- Antakya kent bilgi sistemi (KBS): Ürgenpaşa Mahallesi pilot bölge çalışması
Antakya city information system (CIS): Ürgenpaşa neighborhood case study
SEDAT AKIN
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
CoğrafyaHatay Mustafa Kemal ÜniversitesiCoğrafya Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ REŞAT GEÇEN
- Üç boyutlu kadastronun kent bilgi sistemi çerçevesinde incelenmesi
A Study of the 3D cadastre in framework of urban information system
KADRİYE YÜCEER
Yüksek Lisans
Türkçe
2003
Jeodezi ve FotogrametriZonguldak Karaelmas ÜniversitesiJeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. HAKAN AKÇIN
- Altyapı bilgi sistemi ve Konya örneği
Infrastructure information system and Konya case
ALİ BÜYÜKKARAKURT
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Mühendislik BilimleriKonya Teknik ÜniversitesiHarita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ÖMER MUTLUOĞLU