Uydu altimetri tekniği ile Marmara denizindeki uydu izlerinin değerlendirilmesi
Satellite altimetry techniques and processing of satellite footprints at the Marmara sea
- Tez No: 168314
- Danışmanlar: DR. ALİ KILIÇOĞLU, Y.DOÇ.DR. UĞUR ŞANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: uydu altimetri, ortalama deniz düzeyi, uydu okyanus mesafesi, uydu yörüngesi, AVISO / Altimetry xıı, satellite altimetry, mean sea level, satellite-ocean range, satellite orbit, AVISO/Altimetry xm
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı uydu altimetre tekniğini tanıtmak, uydu altimetre verilerini değerlendirmek ve değerlendirme sonucunda Marmara Denizi'nin kuzey güney sahilleri arasındaki deniz yüzeyi yüksekliği eğimi ile mutlak deniz düzeyi değişimini belirlemektir. Bilindiği gibi ortalama deniz düzeyi ve uzun dönemli değişimlerini belirlemek için mareograf istasyonlarından elde edilen ölçüler kullanılmaktaydı. Uydu altimetre tekniğinin gelişmesi ile birlikte artık deniz seviyesi değişimleri ve deniz seviyesinin eğimi mareograf istasyonlarından bağımsız olarak belirlenebilmektedir. Bu sebeple uydu altimetre tekniğinin öneminin ve özelliklerinin kavranması gerekmektedir. Tezde, öncelikle günümüze kadar kullanılan ve kullanılması tasarlanan altimetre uyduları tanıtılmaktadır. Uydu altimetre tekniğinde kullanılan kavramlar açıklanmakta ve altimetre ölçüm prensibi anlatılmaktadır. Uydu - okyanus mesafesinin doğruluklu şekilde belirlenebilmesi için uydu yörünge tespitinin doğru yapılması gerekmektedir. Bu amaçla, yörünge tespitinin nasıl yapıldığı açıklanmaktadır. Uydu radar altimetresi hata kaynaklan incelenmiş, getirilen düzeltmeler anlatılmış ve uydu altimetri kalibrasyonu özetlenmiştir. Ayrıca Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği (TUJJB) tarafından desteklenen“Marmara Bölgesi'nde Deniz Seviyesi Değişimi ve Düşey Yer Kabuğu Hareketlerinin Araştırılması”konulu projenin bir basamağı olarak, Marmara Denizi'ne ait uydu altimetre verileri değerlendirilmiştir. Elimizdeki verilere Harita Genel Komutanlığı aracılığı ile AVISO / Altimetry'den ulaşılmıştır. Değerlendirme için MICROSOFT EXCEL ve GMT yazılım paketleri kullanılmıştır. Tezde AVISO / Altimetry ve uydu altimetri veri dosyalan da tanıtılmaktadır. Dört profil halinde Marmara Denizi'ne ait tüm analizler grafiklenmiş ve sonuçlan irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research aims introduction of satellite altimetry techniques, processing data of satellite altimetry and as a result of this processing to determine absolute sea level variations and sea level slopes through northern and southern coasts of Marmara Sea. As known, the measurements acquired from tide gauges were used to determine mean sea level and its secular changes. With the development of altimetry techniques, sea level variations and sea level slopes can be determined independent to tide gauges. Therefore comprehension of importance and properties of satellite altimetry techniques is required. In this thesis, altimetry satellites that are used or aimed to be used up to now are being introduced. Concepts of satellite altimetry are explained and the altimetry measurement principle is being told. Satellite orbit is required correctly in order to determine satellite - ocean range accurately. Thus, the way of orbit determination is explained. Error sources of satellite radar altimetry are observed and its corrections are told and satellite altimetry calibration is summarized. Besides, as a step of TUJJB's project named as“Investigations Of Sea Level Variation And Vertical Crustal Motions In The Marmara Sea Region”, satellite altimetry data belongs to Marmara Sea is processed. The data available was obtained from AVISO/Altimetry via General Command of Mapping. Microsoft Excel and GMT software were used for processing. Also AVISO/Altimetry and satellite altimetry data files are explained. All of the analysis belong to Marmara Sea's four profiles are plotted and then- results are evaluated.