Acil yardım hizmetlerinde coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanma olanakları
Benefit probabilities of geographic information systems in terms of emergency aid services
  1. Tez No: 168315
  2. Yazar: CEM AKKUŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÜMİT GÜMÜŞAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Emergency aid, GIS, Network analysis, Graph theory, Address geocoding. vm
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), gelişen teknoloji ile birlikte birçok meslek dalında takip, analiz ve planlama gibi amaçlar için kullanılmaktadır. Acil yardım hizmetlerinin de CBS'lerden faydalanarak geliştirilmesi ve böylece halka daha iyi hizmetler verilmesi, içinde bulunduğumuz bilgi ve teknoloji çağının bir gereğidir. İnsanların can ve mal güvenliği için büyük bir önem arz eden acil yardım hizmetlerinde en önemli faktör“zaman”'dır. Acil müdahaleyi gerektiren herhangi bir durumda, acil yardım birimlerinin olay yerine en kısa zaman içinde ulaşması gereklidir. Olay yerindeki ilk müdahale sonunda hastanın en kısa süre içinde bir hastane veya acil yardım merkezine ulaştırılması söz konusudur. Bilgi ve bilgisayar teknolojisinin acil yardım hizmetlerinde kullanılması olaylara müdahale zamanım minimuma indirecektir. Bu çalışmada ilk önce“Acil Yardım”ve“Coğrafi Bilgi Sistemleri”kavranılan hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra sırasıyla“Ağ Analizi”ve“Adres Kodlama”kavranılan açıklanmıştır. Çalışmaya konu olan yol ağlan vektör yapıda olduğu için, sunulan çözüm de yine vektör tabanlı bir yapı olan“Ağ Analizi”olmuştur. Ağ analizinin temel elemanı olan çizgi parçası yol ağlarını temsil etmektedir. Cadde yol ağlarının adres bilgilerinin kodlanmasıyla, istenen bir adresin yol ağı üzerindeki yerinin tespiti ve beraberinde çeşitli analizlerin yapılabilmesi mümkündür. Çalışmada ayrıca, acil yardım çağrılarında kullanılmak üzere ArcView3.2'de Avenue kod dili ile“Türk Adres Sistemi”'ne uygun bir“Adres Kodlama Motoru”geliştirilmiştir. Uygulama aşamasında ilk önce, Visual Basic dilinde adres bilgilerinin karşılaştırılması için bir“Benzerlik Motoru”tasarlanmıştır. Daha sonra bu tezde geliştirilen“Adres Kodlama Motoru”'nun işleyişini göstermek için Zeytinburnu ilçesi pilot bölge olarak belirlenmiştir. Seçilen ilçede Yenidoğan mahallesine ait cadde yol ağlarının adres bilgileri sistemin veri tabanına girilmiş ve son olarak da acil yardım senaryoları ile sistemin nasıl çalıştığı uygulamalı olarak gösterilmiştir. Anahtar kelimeler : Acil yardım, CBS, Ağ analizi, Çizge kuramı, Adres kodlama. vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Geographic Information Systems (GIS) are used in many occupational fields along with high technology for purposes such as monitoring, analysis and planning. Development of emergency aid services with the assistance of GISs and hence providing the society with better services is a necessity in our age of information and technology.“Time”is the prime factor in emergency aid services, which is of great importance with regard to security of people's lives and property. In any incident that requires prompt reaction, the emergency aid teams must arrive at the scene in the shortest possible time. The patient must be promptly taken to a hospital or emergency care center after the initial on-site intervention. Use of information and computer systems in emergency aid services shall minimize the response time for attending to emergencies. In this study, initially, information is provided on“Emergency Aid”and“Geographic Information Systems.”Subsequently, the concepts of“Network Analysis”and“Address Geocoding”are explained. Since the road networks, which are the subject of this study, have a vector structure, the proposed solution is“Network Analysis”, which likewise is a structure of vector basis. The line piece, which is the principal element of network analysis, represents road networks. It is possible to find the location of an address within the road network and perform various analyses by means of encoding the address information of avenue, road networks. In the study, the Avenue script language and an“Address Geocoding Engine”have also been developed in ArcView3.2 to be used with emergency aid calls. At the application phase, a“Resemblance Engine”was designed in Visual Basic in order to compare address information. Afterwards, Zeytinburnu district was selected as the pilot region to demonstrate the performance of“Address Geocoding Engine,”which has been developed with this thesis. The address information of the road network at Yenidoğan section within the selected district was entered into the system's database and finally, the system's performance has been demonstrated with emergency response scenarios.