Vektör haritaların internet ortamında interaktif olarak sunumu
Publishing vektor maps on the internet with interactivity
- Tez No: 168313
- Danışmanlar: PROF.DR. ZÜBEYDE ALKIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi, internet haritacılığı, internet ortamında harita sunum türleri, internet ortamındaki CBS uygulamaları, internet uygulamalarında güvenlik. vııı, Geographic Information Systems, internet mapping, methods of publishing map on the internet, GIS applications on the internet, security of internet applications. IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Günümüzde internet ve intranet ile haberleşmenin ve bilgi paylaşımının önemi hızla artmaktadır. Yeryüzündeki verilerin %80'i konuma bağlıdır. Konuma bağlı verilerin kullanılmasında CBS'nin, bilgilerin paylaşımında ise internetin büyük bir rol üstlendiği bir gerçektir. Bu iki bileşenden oluşan internet tabanlı CBS'lerinin önemi her geçen gün artmaktadır. Web tabanlı CBS uygulamaları ile kullanıcılar ihtiyaç duydukları verilere ve haritalara kolayca ulaşabilmekte ve kendi sistemlerine aktararak çalışabilmektedirler. Son yıllarda internet üzerinde çok farklı CBS uygulamalarına rastlanmaktadır. Bu çalışmada internet haritaları, internet üzerindeki CBS uygulamaları incelenmiş ve bu uygulamalar arasındaki farklılıklar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Arazide yapılan çalışmaların eş zamanlı olarak kayıt edilebilmesi amacıyla ASP, Java ve JavaScript dilleri kullanılarak interaktif olarak haritaların internet ortamında sunumu uygulaması gerçekleştirilmiştir. Uygulama dinamik harita sunumu yöntemi kullanılarak hazırlanmıştır. Ayrıca çalışmada ağ ve iletişim güvenliklerinin en önemli unsuru olan şifreleme yöntemlerinden de bahsedilmiştir. Özel anahtar ve açık anahtar olmak üzere iki tür şifreleme yöntemi daha çok kullanılmaktadır. Bu yöntemler hakkında bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Çalışma dokuz bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş ve çalışmanın amacının anlatıldığı bölümüdür. İkinci bölümde, coğrafi bilgi sistemleri hakkında kısa bir bilgi verilmiş, CBS ile web tabanlı CBS arasındaki farklılıklar incelenmiştir.. Üçüncü bölümde, internet haritacılığı, internet kullanılan haritalar, harita türleri ve internet haritacılığmdaki problemler anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, internet ortamındaki harita sunum türlerinden bahsedilmiştir. Beşinci bölümde, internet üzerindeki coğrafi bilgi sistemi uygulamalarından bahsedilmiş ve örnekler verilerek açıklanmaya çalışılmıştır. Altıncı bölümde, internet üzerindeki coğrafi bilgi sistemi uygulamalarının karşılaştırılması yapılmıştır. Yedinci bölümde, internet uygulamalarındaki güvenlikten bahsedilmiş ve güvenliğin sağlanması için alınması gerekli olan önlemlerden söz edilmiştir. Sekizinci bölüm, uygulama bölümüdür. Bu bölümde vektör haritaların internet ortamında sunulması gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Son bölüm ise sonuç ve öneriler bölümüdür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nowadays, importance of communication and data sharing with internet and intranet is increasing rapidly. About %80 of data in the world related to spatial data. It is obvious that GIS in usage of spatial data and internet in data sharing has an important role. The importance of internet based GIS consisting of two components is increasing day by day. With web based GIS, users easily obtain data and maps which they need and also can work with these data by downloading them into their systems. Plenty of GIS applications came up in the internet during the last years. In this study internet maps and GIS applications on the internet are examined. Differences between these applications are mentioned. For on-line recording of the data collected in field studies, an application of interactive map display using ASP, Java and JavaScript was realized. The application was developed through dynamic map display method. Furthermore encryption methods, most important toll for the network and communications security, are mentioned in this study. Two forms of encryption are in common use: private key and public key. Brief information about these approaches is given. Study has nine chapters: Chapter 1 is the introduction section and objective of the study is given in this section. Brief information about Geographic Information Systems (GIS) and differences between GIS and web based GIS are given in Chapter 2. Internet mapping, internet maps and data types are studied in Chapter 3. In Chapter 4, the methods of publishing map on the internet and internet mapping problems are mentioned. GIS applications on the internet are mentioned and some examples are given in Chapter 5. In Chapter 6, differences between GIS applications are given. Security and security precautions of internet applications are mentioned in Chapter 7. The application about displaying vector maps on the internet is explained in Chapter 8. The last section covers the conclusions and proposals.