Sıvı kristallerde florakarbon zincirlerinin mesomorfik özellikler üzerindeki etkisi
The effect of fluorocarbon chains on mesamorphic properties in liquid crystals
- Tez No: 168316
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BELKIZ BİLGİN ERAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sıvı kristaller, Horlanmış mesogen, imin, bakır(H) kompleksi. xı, Liquid crystals, fluorinated mesogen, imine, copper(n) complex. xn
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZET Sıvı kristal maddelerin yapısında son derece yaygın olarak kullanılan flor sübstitüentinin sahip olduğu küçük boyut ve yüksek polarite özelliği sıvı kristallerin önemli fiziksel özellikler kazanmasında anahtar rol oynar. Bu kombinasyon; erime noktası, geçiş sıcaklıkları, mesofaz şekli ve diğer fiziksel özelliklerin geniş bir aralığının modifikasyonuna müsaade eder. Flor sübstitüenti kalamitik sıvı kristal yapının sert çekirdek kısmında, uç zincirde, kiral merkeze yakın bir konumda veya kiral merkezde lokalize olabilir. Bu çalışmada kalamitik molekül geometrisine sahip florokarbon zinciri içeren kiral imin bileşikleri ve bu bileşiklerin bakır(II) komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen bileşiklerin yapılan speklroskopik yöntemlerle (UV, ER, 1H- ve I3C-NMR, MS) ve elementel analiz yardımıyla aydınlatılmıştır. Mesomorfîk özellikleri polarizasyon mikroskobu ve DSC ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The small size and high polarity properties of a fluoro substituent which is commonly used in the structures of liquid crystal materials play a key role in gaining important physical properties of liquid crystals. This combination allows the modification of the melting point, transition temperatures, mesophase shape and a wide range of other physical properties. A fluoro substituent can be located on the rigid core, within a terminal chain, at a near position of the chiral center or in the chiral center of a calamitic liquid crystal structure. In this research, the synthesis and characterization of chiral imine compounds including a fluorocarbon chain which have calamitic molecular shape and their copper(H) complexes have been made. The structures of synthesized compounds have been characterized by using spectroscopic methods (UV, IR, 1H- and 13C-NMR, MS) and elemental analysis. The mesomorphic properties have been investigated by polarization microscope and DSC.