Poli (p-klorostiren) jelinin eldesi ve değişik çözeltilerdeki davranışının incelenmesi
The synthesis and analysis of behavior of poly (p-chlorostyrene) gel in various solutions
- Tez No: 168326
- Danışmanlar: PROF. DR. FERDANE KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: poli(p-klorostiren), Flory-Huggins etkileşim parametresi, Flory-Rehner teorisi, şişme, polimerik ağ yapılan, polimer çözeltisindeki ağ yapılar, polimer-polimer etkileşim parametresi. vıı, poly(p-chlorostyrene), Flory-Huggins interaction parameter, Flory-Rehner theory, swelling, polymeric network, networks in polymer solutions, polymer-polymer interaction parameter. Vlll
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Poli(p-klorostiren) ağ yapılarının serbest radikal polimerizasyonu ile eldesinde monomer olarak p-klorostiren, başlatıcı olarak dibenzoil peroksit, çapraz bağlayıcı olarak divinil benzen, çözücü olarak toluen kullanıldı. Azot gazıyla inert atmosfer sağlandı. Elde edilen poli(p-klorostiren) ağ yapılarının benzen, etil benzen, n-propil benzen, izopropil benzen, etil asetat çözücüleri ile toluen - metanol ve toluen - aseton kanşıml atındaki şişme davranışları değişik sıcaklıklarda incelendi. Şişme deneylerinin sonuçlarından, çözücü - polimer etkileşim parametresi %12'nin sıcaklığa bağlı değişimini veren eşitlikler elde edildi. Poli (p-klorostiren) ağ yapılarının, doğrusal poli(p-klorostiren)' in toluendeki farklı konsantrasyona sahip çözeltilerinde şişme davranışları incelenerek, hacimce şişme oranı, qv ile çözeltideki doğrusal polimerin hacim fraksiyonu arasındaki ilişki grafiksel olarak verildi ve çapraz bağlı poli (p- klorostiren) ile doğrusal poli (p- klorostiren) arasındaki polimer-polimer etkileşim parametresi X23 hesaplandı.
Özet (Çeviri)
In the synthesis of poly (p-chlorostyrene) networks by free radical polymerization, p-chloro styrene, dibenzoil peroxide, divinyl benzene and toluene were used as monomer, initiator, cross-linking agent and solvent, respectively. Inert atmosphere was provided with nitrogen gaseous. The swelling behaviors of the synthesized poly (p-chlorostyrene) networks were studied at different temperatures in benzene, ethyl benzene, n-propyl benzene, isopropyl benzene, ethyl acetate and mixtures of toluene - methanol and toluene - acetone. The equations that give the variation of the solvent - polymer interaction parameter X12 with temperature were obtained from the results of swelling experiments. The relation between swelling ratio in volume, qv and the volume fraction of the linear polymer in solution, § was given graphically and polymer-polymer interaction parameter, X23 of cross-linked poly (p- chlorostyrene) with linear poly (p-chlorostyrene) was calculated by studying the swelling behavior of the poly (p-chlorostyrene) networks in the presence of linear poly (p- chlorostyrene) solutions in toluene at different concentrations.