1, 10-fenantrolin türevleri ile taç eter grubu içeren yeni schiff bazı ligandları ve geçiş metal komplekslerinin sentezi
The synthesizing of novel schiff base ligand containing crown ether groups with 1, 10-phenanthroline derivatives and transition metal complexes
- Tez No: 168327
- Danışmanlar: PROF.DR. NEBAHAT DEMİRHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Schiff bazı, İmidazol, Taç eter, 10-Fenantrolin, Kompleks. vi, Schiff base, Imidazole, Crown ether, 10-Phenanthroline, Complex. Vll
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET 1,10-Fenantrolin şelat yapıcı olarak görev yapan ve rigid planer yapısı olan bir N-heterohalkalı bileşiktir. Heterohalkalı bileşikler ve kompleksleri, günümüzde biyolojik etkileri nedeniyle oldukça önemlidir. Bu nedenle, bu tür bileşik ve komplekslerinin sentezlenmesi için yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca, koordinasyon bileşikleri sentezinde ligand olarak kullanılan Schiff bazları ile birçok araştırmacı ilgilenmiş ve çeşitli kompleksler elde etmişlerdir. Aromatik aminlerin Schiff bazı kompleksleri özellikle kemoterapi alanında, bazı kimyasal reaksiyonlarda çeşitli substratlara oksijen taşıyıcı olarak kullanılmaktadır. Literatür araştırmaları sonucunda, bu çalışmada sentezlenen Schiff bazı, imidazol ligandı ve komplekslerinin 1,10-fenantrolin ve taç eter türevi olmaları nedeni ile çok geniş bir uygulama alanına sahip olacağı düşünülmektedir. Bizim bu çalışmada ilk olarak, 1,10-fenatrolin türevleri ve 4'-formilbenzo[15-crown-5] sentezlendi. 1,10-Fenantrolinin türevlerinin sentezine; derişik sülfirik asit ve dumanlı nitrik asit ile nitrolama reaksiyonu sonucunda, 5-nitro- 1,10-fenantrolin sentezi ile başlandı. Daha sonra 5-nitro- 1,10-fenantrolinin hidroksilaminhidroklorür ve KOH ile reaksiyonundan 5-nitro- 6-amino- 1,10-fenantrolin son olarakta 5-nitro-6-amino-l,10-fenantrolini Pd/C ve hidrazin hidrat ile indirgeyerek 5,6-diamino-l,10-fenantrolin sentezlendi. Ayrıca 5-nitro-l,10- fenantrolindeki nitro grubunun indirgenmesiyle 5-amino- 1,10-fenantrolin sentezlendi. Daha sonra bu çalışmada 5-amino- 1,10-fenantrolin ve 5, 6-diamino- 1,10-fenantrolin 4'- formilbenzo[15-crown-5] ile kondensasyon reaksiyonu sonucu N3O5, N4O5 donör atomlarını içeren yeni bir N-[l,10]fenantrolm-5-yl-berızo[15-crown-5]-15-yl-memarnmine Schiff bazı ve Benzo[15-crown-5]-l//-imidazol[4,5-f][l,10]fenantrolin imidazol ligandlanmn sentezi gerçekleştirildi. Çalışmada son olarak Co(II), Ni(II), Cu(II) kompleksleri sentezlendi. Sentezlenen bileşikler, FTIR, lH NMR (DMSO-d6), LC-MS, UV-vis, fluoresans spektrumu ve elementel analiz ile incelenerek karakterize edildi. Sentezlenen ligandların ve Co(II), Cu(H) ve Ni(II) komplekslerinin protanasyon ve toplam oluşum sabitleri potansiyometrik olarak, TITFIT bilgisayar programı kullanılarak hesaplandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 1,10-Phenanthroline is a heterocyclic compound that is aimed to utilize çelat and has rigid planer structure. Compounds, which are heteroring and their complexes are very significant because of their biological effects. Because of the precious reason, strict studies are done in order to synthesize such complexes and compounds. In addition, lots of researcher have dealed with Schiff bases which are used in synthesis of coordination compounds and they have attained various complexes. Schiff base complexes of aromatic amines, especially in field of kemoteraphi, are used as a oxygen carrier to the various kinds of substrats in some chemical reactions. After the result of literature searchs, The synthesis of this study which are Schiff base, imidazole ligand and their complexes are thought to have a large application field because of the fact that they are the differentiation of 1,10-phenanthroline and crown ether. In our study first of all, the derivatives of 1,10-phenanthroline and 4'-formylbenzo[15-crown- 5] are synthesized. During the synthesis of derivatives of 1,10-phenanthroline, 5-nitro-l,10- phenanthroline then 5-nitro-6-amino- 1,10-phenanthroline are synthesized. At last, 5,6- diamino- 1,10-phenanthroline is synthesized by the reduction of 5-nitro-6-amino-l,10- phenanthroline with Pd/C and hidrazin hydrate. Moreover, 5-amino- 1,10-phenanthroline is synthesized by the reduction of nitro group in 5-nitro- 1,10-phenanthroline. Then, in this study, After the result of condensation reaction of 5-amino- 1,10-phenanthroline and 5, 6-diamino- 1,10-phenanthroline with 4'-formylbenzo[15-crown-5] synthesis of a new N- [l,10]phenanthrolme-5-yl-berizo[15-crown-5]-15-yl-memanimine Schiff base and Benzo[15- crown-5]-lif-imidazol[4,5-f][l,10] phenanthroline imidazole ligands are synthesized. Finally, Co(II), Ni(II), Cu(II) complexes are synthesized. Synthesized compounds have been investigated and characterized by FTTR, 'H NMR (DMSO- dö), LC-MS, UV-vis and fluorescence spectra together with elemental analysis. Synthesized ligands and Co(II), Cu(II) and Ni(II) complexes have been studied potentiometrically, protonation and overall formation constants have been calculated from potentiometric data using the computer program TlTHT.