Fly-back devre tasarımı ve DC motor kontrolü
Design of a fly-back circuit and DC motor control
  1. Tez No: 168368
  2. Yazar: HİKMET APAYDIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KAYHAN GÜLEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: DC motor, Anahtarlamalı Güç Kaynakları, Fly-Back güç kaynaklan, Fly-Back devre tasarımı. xii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Gün geçtikçe daha çok uygulama alanı bulan DC - DC dönüştürücüler, anahtarlamalı ve rezonanslı olmak üzere iki genel gruba ayrılır. Sabit frekanslı ve kolay olan darbe genişlik modülasyonu (PWM), yüksek güç yoğunluğu ve hızlı cevap gibi çok sayıda avantaja sahip olan anahtarlamalı dönüştürücülerin tek dezavantajı, güç elemanlarının iletim ve kesime girme işlemlerinin sert anahtarlama (HS) altında gerçekleşmesidir. Bu çalışmada, anahtarlamalı güç kaynaklan genel olarak incelenmiş ve bu gruba giren geri dönüşlü (fly-back) anahtarlamalı güç kaynağına genel yer verilmiştir. Bu çalışma incelendiğinde fly-back devreleri hakkında genel bilgiler ve de istenecek bir durumda bu devrelerin nasıl tasarlanacağı anlatılmıştır. Uygulaması da yapılmış olan bu devrelerin en önemli özelliği tasarımı en kolay olan ve en az eleman kullanılan güç kaynağı olmasıdır. Bunun yanında toprak yalıtımı sağlaması ve anahtarlama transistoru kolektör akımının, transformatörün sarım oranı kadar düşük olması geri dönüşlü AGK'nın avantajları arasındadır. Transformatörün optimum kullanılmaması büyük oluşu ve çıkış gerilimindeki dalgalanmanın yüksek oluşu bu güç kaynağının dezavantajlandır. Yine bu çalışmanın sonunda yapılan uygulama devresi ile DC motorların kontrolüne değinilmiştir. Bu nedenle inceleme içerisinde DC motorların genel yapısı ve de kontrol şekilleri de bulunmaktadır. İnceleme sonucunda uygulama devresinin çıkış gerilimi olan 12V ile çok kolay bir şekilde DC motorun kontrol edildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The DC-DC converters find more application areas from day to day. They have some advantages. These are fixed frequency, PWM, high power density and fast answer. On the other hand power members works under hard switching (HS). In this work, in general switched mode power supplies (SMPS) and fly-back converters are examined. If this thesis is examined who will find general information about fly-back switched mode power supplies and explain how can it project. These converters advantages are easy project and less member. In addition to fly-back switched mode power supplies have isolation. This feature is advantages of these circuits. But they have a few disadvantages; transformer bigger than the others and high wave in output voltage. Final of in this work can be found practice circuit and controls of DC motors. That's why this thesis has general information of DC motors and sort of control technics about DC motors. Key words : DC motor, Switched Mode Power Supplies, Fly-Back Switched Mode Power Supplies, design of a Fly-Back circuit. xm