Isı değiştiricilerinin ikinci yasa çözümlemesi ve optimum boyutlandırılması
Second law analysis of heat exchangers and optimum sizing
  1. Tez No: 168384
  2. Yazar: SERKAN MENEMENCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GALİP TEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isı değiştirici, entropi artış birimi, termoekonomik analiz, The heat exchanger, entropy generation unit, termoeconomic analysis. xi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Günlük yaşantımızda bir çok yerde karşılaştığımız ısı değiştiricilerinden maksimum şekilde faydalanma konusu, dünya yakıt rezervlerinin sınırlı olması ve artan yakıt maliyetlerinden dolayı her geçen gün önemini arttırmaktadır. Bugün ısı değiştiricilerinin tasarımında Termodinamiğin Birinci Yasası'nın esasları artık yeterli bulunmamaktadır. Bunun nedeni, ısı kaynaklarının ve sistemlerinin etkin kullanımlarının, enerjinin niceliğinden çok niteliğinin göz önünde tutularak sağlanabilmesidir. Bu sonuçlara dayanarak yapılan çalışmada, Termodinamiğin İkinci Yasası ile ilgili tersinmezlik dizaynı esasına dayanan Entropi Artış Birimi Yöntemi tanıtılmış ve ısı değiştiricilerine uyarlanmıştır. Tersinmezliklerden kaynaklanan kayıpları optimal seviyeye çekmeye çalışan Entropi Artış Birimi Ns, birim zamandaki entropi üretiminin, ısı kapasitesine oranıdır. Isı değiştiricisindeki akışkanlara ait parametreler ve sistemin tersinmezlik seviyesi bu yöntem kullanılarak incelenmiş ve optimum dizayn boyutları elde edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The importance of using heat exchangers efficiently is increasing day by day because of the world's limited fuel reserves and increasing costs. Nowadays, the principles of the first law of termodynamic, which is used in the heat exchangers design, is not found sufficiently enough. The reason for mis conclusion is, the efficient use of termal resource and systems is maintained by the quality of the energy, not by quantity of the energy. In this study, the number of entropy generation unit which is designed for irreversibility and which is based on second law of termodynamic is introduced and applied to heat exchangers. Entropy generation unit Ns, which aims to optimise the losts caused by irreversibilities, is the ratio of entropy generation unit to heat capacity. The parameters in heat exchangers streamline and system's irreversibility level is examined by using the above mentioned method and optimum design dimensions have been tried to demonstrated.