Bir nehir üzerine kurulabilecek hidroelektrik santral adedinin belirlenmesinde güç ve maliyetin etkisinin incelenmesi
Obtaining the number of the hydraulic power plants installed on the river by using power and cost
- Tez No: 168383
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEHRA YUMURTACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidroelektrik santraller, ekonomik analiz, hidrolik türbinler vm, Hydroelectric power stations, economical analysis, hydraulic turbines DC
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Günümüzde artan nüfus ve gelişen teknoloji ile birlikte günlük hayatın devamlılığını sağlamak için gerek duyulan enerji ihtiyacı hızla artmaktadır. Bu enerji ihtiyacının karşılanmasında, en eski elektrik enerjisi üreten tesisler olarak bilinen hidroelektrik santraller kullanılmaktadır. Hidroelektrik enerji santralleri, içme, kullanma ya da sanayi suyu sağlamak amacıyla ırmakların önü kesilerek oluşturulan baraj göllerinde kurulmaktadır. Hidroelektrik santrallerden elde edilen elektrik enerjisi ise, akan suyun enerjisiyle döndürülen türbinlerle tahrik edilen jeneratörlerden elde edilmektedir. Herhangi bir hidroelektrik santralin kurulabilmesi için ekonomik yapılabilir bir potansiyeli, belirli bir enerji talebi ve uygun bir elektrik üretim fiyatının olması gereklidir. Bu nedenle bir akarsuyun ekonomik potansiyeli, sadece o nehir sistemi ve topografyası ile değil, aynı zamanda ekonomik şartlara bağlı olarak bir ülkeden diğerine değişiklik göstermektedir. Bu çalışmada ilk olarak, Türkiye ve dünyanın hidroelektrik potansiyelinin bugünkü durumu ve gelişimi incelenmiş, bir hidroelektrik santralın temel büyüklükleri arasında yer alan debi ve düşü hesaplamaları yapılmıştır. Bu hesaplamalar için ülkemizde Batı Karadeniz Havzasmda yer alan Filyos Çayı'nda E.LE.İ'nin Akım Gözlem İstasyonlarında ölçülmüş olan 1980-1995 yıllan arasındaki debi değerleri ile çalışılmıştır. Akarsuyun topografyası incelenerek ve ölçekli bir harita ile çalışılarak nehir-uzunluk kesiti çıkarılmış, belirli noktalardaki eğimleri belirlenmiş ve düşü hesaplamaları yapılmıştır. Debi hesabında oluşturulan frekans yoğunluğu eğrisinde santralın debisi değiştirilerek buradan elde edilebilecek güç, enerji, bu santrallerin kurulabilmesi için gerekli yatırım maliyeti ve birim enerji maliyetleri ve arta kalan enerjilerin birim enerji maliyeti üzerindeki etkileri hesaplanmıştır. Daha sonra kurulan bu santralin yanma farklı debilerle çalışan ikinci bir türbin ilavesi incelenmiş aynı hesaplamalar iki türbin için yapılmıştır. Üçüncü olarak da kurulan tek santralin yanına ardarda türbinler kurularak hepsinin çalışması durumunda aynı değerler hesaplanmıştır. Burada belirlenen debi ve düşüye göre türbin tipleri belirlenerek, kısmi yüklerdeki çalışma durumu da hesaplamalara dahil edilmiştir. Tüm bu sonuçlar grafikler ve tablolar ile gösterilerek, santral sayısının türbin tipine güce, enerjiye,yatınm maliyeti ve birim enerji maliyetine göre nasıl değiştiği açıklanmıştır. Sonuç bölümünde de karşılaştırmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
l&t&İ -*... i ABSTRACT Rising population and developing technology increases the amount of energy needed for sustainability of a daily routine. In serving this energy requirement, hydro-electric plants, which are in fact known to be the oldest form of electric production, are used. Hydro-electric plants are installed in the dams constructed on rivers by obstructing its flow, the energy obtained from the hydro-electric plants is produced by generators rotated by the impact energy of the high velocity water. For founding any hydro-electric plant, it should be economically feasible, there should be a certain demand for energy and a suitable electricity production price. Because of this, the economic potential of the river does not only depend on that river system or topography but also the economic conditions which differ from one country to other. In this study, first, the current situation and development of the hydro-electric potential of Turkey and the world was investigated and flow rate and drop, that are the primary variables of a hydro-electric plant were calculated. For those, the flow rate values obtained from 1980 to 1995, which were measured in the Flow Rate Monitoring Stations of E.I.E.I on the Filyos Stream, located in the Western Blacksea Basin were employed. The topography of the river was examined and its longitudinal section was drawn. Slopes at certain points were determined and drops were calculated. In the frequency intensity curve established in the flow rate calculation, the flow rate of the plant was changed and the power and energy to be obtained there, the necessary amount of investment for establishing these plants and unit energy costs and the influence of the residual energies on the unit energy costs were estimated. Then, addition of a second turbine using different flow rates was discussed and the calculations were made for both turbines. Thirdly, successive turbines were founded next to the single plant so established and the same values were calculated considering all were operative. The turbine types were established depending on the flow rate and drop obtained here, and the operation under partial loading was also included in the study. All these results were shown in graphs and tables and the change in the plant number depending on the turbine type, power, energy, investment costs and unit energy cost was explained. Comparisons were made in the conclusion part.