Mikrodenetleyicili endüstriyel otomatik zamanlayıcı kontrol sistemi
Microcontroller based industrial automatic timer control system
  1. Tez No: 237181
  2. Yazar: VOLKAN ATMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sayıcı, Zamanlayıcı, Programlanabilir Röle, LABVIEW, Counter, Timer, Programmable Relay, LABVIEW
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tezde, öncelikle endüstriyel alanda kullanılan sayıcılar, zamanlayıcılar ve programlanabilirröleler incelenmiş, daha sonra incelenen sistemlere benzer yapıda bir devre tasarlanmıştır.Ayrıca bu devreyi kontrol edebilen bir bilgisayar ara yüzü, LABVIEW programı kullanılarakhazırlanmıştır.Sistem iki ana konu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bunlar, üzerinde programlanacak rölelerinbulunduğu elektronik devre kartı ve bu elektronik kartı bilgisayardan programlamaya yarayanprogram.İlk bölümde, sayıcı/zamanlayıcı ve programlanabilir rölelerin ne tür uygulamalardakullanılabileceği ve yerine getirdikleri fonksiyonlar üzerinde durulmuştur.Sistemin donanım kısmını yöneten ATMEGA162 mikrodenetleyicisi ikinci bölümdeanlatılmıştır.Yapılmak istenen sisteme örnek olması amacıyla, endüstriyel alanda kullanılan değişik tiptesayıcı/zamanlayıcı ve programlanabilir röleler üçüncü bölümde bulunmaktadır. Böyleceuygulamasını yaptığımız sistemi, var olan ürünlerle karşılaştırma imkanımız olacaktır.Dördüncü bölümde tez çalışmasında hayata geçirilen sistemin donanım kısmı ayrıntılarıylaincelenmiştir.Bir sonraki bölümde, sistemin bilgisayar ara yüzünün hazırlandığı LABVIEW programınailişkin genel bilgiler ve bu uygulamada kullanılan program hakkındaki detaylar verilmiştir.Ayrıca bu bölümde, donanım yazılımı ve donanımla bilgisayar ara yüzü arasındakihaberleşme de anlatılmaktadır.Son bölümde ise endüstriyel alanda kullanılan benzer sistemlerle burada tasarlanan sistemkarşılaştırılmış ve bu karşılaştırmaya ilişkin sonuçlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the framework of this dissertation, firstly the counters, timers and programmablerelays that are used in industrial applications have been examined, and subsequently a circuitwhich is parallel in its structure to the circuits examined has been designed. In addition, auser-machine interface that can control this circuit has been designed using the LABVIEWprogram.The system has been realized on two major issues. These are the electronic circuit board onwhich the relays to be programmed are located and the program which enables us to programthis board via computer.In the first chapter, the application fields of the counter/timer and the programmable relays,and the functions they fulfill have been focused.The ATMEGA162 microcontroller that controls the hardware part of the system has beenconstrued in the second chapter.With the aim of providing examples for the system intended to be designed, various types ofcounters/timers and programmable relays which are used in the industrial applications havebeen given in the third chapter. In this way, we will have the opportunity to compare thesystem we have designed with existing products.In the fourth chapter, the details of the hardware of the system which has been designedduring this dissertation have been analysed.In the following chapter, preliminary information pertaining to the LABVIEW program withwhich the user-machine interface of the system was designed has been given and details aboutthe program used within this application have been provided. Additionally the communicationbetween the firmware, the hardware and the user-machine interface has been explained in thischapter.In the last chapter, the system that was designed in this project has been compared to analogsystems which are used in the industrial applications and the results of this comparison havebeen listed.