Değişken uzunluklu RSA şifreleme sistemlerinin tasarımı ve gerçeklenmesi
The design and implementation of the variable length RSA cryptosystems
- Tez No: 168389
- Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA ATAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: RSA, kriptoloji, simetrik ve asimetrik sistemler, açık ve özel anahtar, binary yöntemi, modüler çarpma, modüler üs alma, montgomery yöntemi, sistolik yapılar ıx, RSA, cryptology, symmetric and asymmetric systems, public and private keys, binary method, modular multiplication, modular exponentiation, montgomery method, systolic architecture
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında, dünyada en çok kullanılan açık anahtarlı şifreleme sistemi olan RSA algoritmasının gerçeklenmesi yapılmıştır. Klasik simetrik şifreleme algoritmalarına kıyasla, internet gibi kullanıcı sının konulamayan sistemlerde, anahtar dağıtımı açısından çok avantajlı olan bu algoritma yapısı, teknolojinin gelişmesi ve daha güvenli sistemlere duyulan ihtiyaç doğrultusunda her geçen gün kapasitesini arttırmaktadır. Matematiksel olarak modüler üs alma işlemini gerçekleştiren algoritmada, günümüzde güvenlik açısından çok büyük sayılar kullanılması gerekmektedir, ancak kullanılan büyük sayılar daha fazla tümdevre alam demektir. Bu tasarımcının daha az alan kullanarak daha hızlı çalışan sistemler oluşturması gerekliliğini ortaya koyar. Bu çalışma içerisinde RSA sisteminin alternatif matematiksel yöntemleri ve bu yöntemlerin literatür çalışmaları doğrultusunda en az donanımsal yapıyla nasıl gerçeklenebilecekleri araştırılmıştır. Çalışmalar sonucunda karmaşıklığı en aza indirmek amacıyla birbirinin aynı yapıların ard arda eklenmesi ile oluşan ve yol gecikmelerinin optimum olduğu sistolik yapı tercih edilmiştir. Tez çalışmasında, değişken uzunluklu RSA sistemlerinin, yazılımdaki tek bir değişkenin değerinin değiştirilmesi ile farklı bit uzunlukları için uyarlanabileceği gösterilmiş, 256 bitlik RSA sistemi için ise yapı donanımsal olarak gerçeklenmiştir. Kişisel bilgisayarlara bağlanabilen RSA şifreleme veya şifre çözme modülü ile gerçek zamanlı işlemlerin yapılabildiği gösterilmiş ve çalışma içerisinde örneklerle sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, the most popular public-key crypto-system, RSA, was implemented successfully. In comparison with the classical symmetric crypto-systems, this algorithm has a big advantage over key-distribution problem especially the systems that have limitless users like internet. With the improvement of technology and the necessity of more security, RSA systems improve its capacity continuously. Even today's security conditions make designers use very very big numbers(l 024,2048.. bits), but the bigger numbers you use, the larger silicon area you need, so the designers try to develop more secure systems in a smaller chip area. Throughout this work, the alternative mathematical methods and optimum hardware structures of these mathematical methods were searched for the better implementations of RSA systems. Finally, the Montgomery systolic architecture that is composed of the same architecture units connected in an ordered way with each others was chosen to decrease the hardware complication and routing delays. This thesis presents the variable length RSA systems can be adapted for different bit lengths by changing only one variable in the software and this structures hardware implementation was completed for 256 bits RSA system. At the end, real-time applications were presented with the encryption and decryption module that can be connected over PCI slot with personal computers and an example was shown in this thesis.