Güç faktörü düzeltme devrelerinin incelenmesi ve tasarlanması
The analysis and design of power factor correction circuits
- Tez No: 168393
- Danışmanlar: PROF.DR. ORUÇ BİLGİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güç faktörünün düzeltilmesi, ac-dc ve dc-dc dönüştürücüler, Power Factor Correction, AC-DC and DC-DC converters. XI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Güç faktörünün düzeltilmesi, son yıllarda güç elektroniği alanında yapılan akademik ve endüstriyel çalışmalarda geniş yer tutmaktadır. Güç elektroniği uygulamalarının elektrik şebekesini bozması ve enerjinin verimli bir şekilde kullanılma isteği, güç faktörünün düzeltilmesi çalışmalarının temel nedeni olarak kabul edilmektedir. Günümüzde güç elektroniğinde kullanılan PFC devreleri, AC besleme gerilimi ve elektrikli cihazlar açısından çok önemlidir. Bu çalışmada, temel dönüştürücü topolojileri ile başlayan güç dönüşümleri incelenmiştir. Kontrol metodlarının yüksek verimli, kazançlı ve kararlı devre topolojileri araştırılmış ve karşılaştırmaları yapılmıştır. Ayrıca yaygın tek ve çift geri beslemeli PFC tasarımlan yapılmış, simülasyonları tamamlanmış ve sonuçlan karşılaştırılmıştır
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the last years, power factor correction has been widely taken place at academic and industrial studies in the power electronics field. The damages of power electronic applications to electric utility and the desire to use the energy efficiently are accepted as the basic reason in the studies of power factor correction. Nowadays, PFC circuits that can be realized by power electronics, are very important for AC mains and electrical equipments. In this study, the power conversions beginning with main converter topologies are investigated. More efficient, profitable and stable topologies for control methods are researched, and comparisons of them are presented. The two common topologies of PFC with one and two feedback are simulated and compared in detail.